Amerikaanse staat aangeklaagd om TikTok-verbod: 'Schendt grondwet'
Vijf TikTokkers zijn een rechtszaak gestart tegen het verbod van de app in de Amerikaanse staat Montana. Ze stellen dat het TikTok-verbod hun grondwettelijke recht op vrijheid van meningsuiting aantast.
De vijf TikTokkers zeggen in hun aanklacht ook dat Montana als staat niet over zaken als nationale veiligheid gaat.
Montana besloot woensdag als eerste Amerikaanse staat om TikTok te verbieden. Dat gebeurt vanwege zorgen over dat gegevens van gebruikers in handen van de Chinese overheid zouden komen. De Amerikaanse autoriteiten zien TikTok daarom al langer als een risico voor de nationale veiligheid.
Met de wet wordt het in Montana illegaal voor het Chinese moederbedrijf ByteDance om TikTok in de appwinkels aan te bieden. De wet moet op 1 januari ingaan. TikTok-gebruikers in de staat met ruim 1 miljoen inwoners mogen de app wel blijven gebruiken.
Justitie in Montana zegt in een reactie al rekening te hebben gehouden met een rechtszaak. "We zijn volledig voorbereid om de wet te verdedigen", aldus een woordvoerder.
Zorgen over privacy en veiligheid aantonen
Om een verbod te rechtvaardigen moet Montana in de rechtszaak aantonen dat zorgen over de privacy en veiligheid van TikTok-gebruikers reëel zijn en dat het probleem niet op minder ingrijpende manier is aan te pakken. TikTok zelf heeft nog geen juridische stappen genomen tegen Montana, maar experts verwachten dat dit nog wel gaat gebeuren.
Mogelijk gaan ook andere partijen zich mengen in de zaak, zoals burgerrechtenorganisaties. Jurist Ramya Krishnan van het Knight First Amendment Institute van de Columbia-universiteit sluit niet dat het instituut ook 'op een of andere manier betrokken zal raken'. "Omdat dit zo'n dramatische en ongrondwettelijke inbreuk is op de rechten van Amerikanen", aldus Krishnan tegen de New York Times.
TikTok verboden voor ambtenaren
Meerdere westerse landen hebben de afgelopen maanden het gebruik van TikTok verboden op apparaten van ambtenaren en regeringsmedewerkers. In 34 van de 50 Amerikaanse staten mogen overheidsmedewerkers de app ook niet meer gebruiken. Tientallen grote Amerikaanse universiteiten hebben TikTok ook in de ban gedaan.
ByteDance heeft beschuldigingen over dat Chinese overheidsdiensten de app zouden gebruiken om informatie over gebruikers te verzamelen en om de meningen van mensen te beïnvloeden altijd ontkend.
Luister ook onze podcast:
<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>