Dit zijn de beste draadloze koptelefoons van 2023

©Unsplash

beste draadloze koptelefoons bright stuff koopgids headphones noise cancellation
6 oktober 2023 om 16:57
Update: 6 oktober 2023 om 17:13

Met onze Bright Stuff-koopgids helpen we je graag aan het beste product van het moment. In dit overzicht: de beste draadloze koptelefoons van dit moment, met voor iedereen een geschikte match.

Je koopt graag het beste product, logisch. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Met Bright Stuff baseren die mening op een paar dingen. Naast goed geluid wil je ook dat je koptelefoon comfortabel is, een lange accuduur heeft en makkelijk in gebruik is. En als 'ie ruisonderdrukking heeft, moet die wel effectief zijn. Op basis van die eisen bevelen we vijf koptelefoons aan: vier in de categorie 'geld geen bezwaar' en eentje met het label 'duurzaam':

Sony WH-1000XM5

De perfecte allrounder. Sony overtuigt al een paar jaar met zijn WH-1000X-lijn, zowel op gebied van actieve ruisonderdrukking als wat betreft geluidskwaliteit. Die twee sleutelfuncties zijn bij dit model weer wat sterker dan bij zijn vier voorgangers, maar voor het eerst is ook het uiterlijk vernieuwd. De oorschelpen hebben grofweg dezelfde kenmerkende vorm, de hoofdband is echter wat slanker. Nadeel van het nieuwe ontwerp is een gebrek aan scharnieren. Opvouwen kan daarom helaas niet meer, wel wordt een vrij forse draagetui bijgeleverd.

Het geluid: erg ruimtelijk en zoals we van Sony gewend zijn aan de bassige kant. Wel wat minder dan voorheen: de standaardinstelling van de koptelefoon leent zich beter voor alle soorten muziek. Elk genre helder, met strakke middentonen en zonder hinderlijke uitschieters naar onder of boven. De active noise cancellation is ook weer iets verbeterd, al is dat moeilijk te merken omdat de voorgangers al zo goed waren. Dus: galmende treinstations en luchthavens, suizende treinen en vliegtuigen, het geroezemoes van een kantoor: weg met de druk op één knop.

Dan heeft Sony nog een aantal unieke functies, met als belangrijkste de Quick Attention Mode. Hoor of vooral zie je iemand tegen je praten, leg je je hand op de rechter oorschelp. Zolang je dat doet, wordt de muziek sterk gedempt, de noise cancellation uitgeschakeld en de transparante modus ingeschakeld. Verder is er onder ondersteuning voor speciale ruimtelijke audio via 360 Reality Audio, ondersteund door onder meer Deezer en Tidal. Ook ondersteunt de koptelefoon High-Resolution Audio via LDAC.

De Sony WH-1000XM5 is er in zwart en zilvergrijs. De introductieprijs is 420 euro, maar de koptelefoons is inmiddels al voor onder de 325 euro te vinden.

Apple AirPods Max

De AirPods Max is de eerste koptelefoon van Apple, dat meteen op de eerste plaats mikt. En dat plekje verdient de koptelefoon ook, al ligt dat ook grotendeels aan de gebruiker zelf. Deze uitblinker is namelijk niet voor iedereen. Het is met gemak de mooist afgewerkte koptelefoon in zijn klasse, wat je ook vindt van de rechthoekige oorschelpen. Die zijn van fraai aluminium en gaan over in solide buigende, glimmende chromen scharnieren. De hoofdband is vrij breed en klemt minder dan elke concurrent. De stoffen oorkussens voelen hoogwaardig en zijn bovendien magnetisch bevestigd, zodat je ze na een aantal jaar makkelijk vervangt.

Qua bediening heeft de AirPods Max afgekeken bij de Apple Watch. Op de rechterschelp vindt je een draaiwieltje en een drukknop. Het wieltje regelt bijna alles: draaien voor volume, drukken voor play/pauze, vooruit en achteruit. De andere knop schakelt alleen tussen de active noise cancellation en de transparantiemodus. Een wonder dat niemand deze bediening eerder heeft bedacht, want het werkt geweldig.

De noise cancellation is ondertussen uitstekend, en kan zich simpelweg meten met de beste concurrenten. Zet 't aan en het meeste geruis, gesuis, gerommel en geroezemoes om je heen verdwijnt als sneeuw voor de zon. Nog een pluim krijgt Apple voor zijn transparantiemodus, waarbij het omgevingsgeluid niet wordt weggedrukt maar juist wordt doorgelaten. Dat heeft elke koptelefoon met active noise cancellation, maar alleen bij Apple klinkt het precies goed. De buitenwereld wordt op het juiste volume doorgelaten en gemixt met de muziek. Bij concurrenten ligt die balans steevast fout, waardoor de omgeving meestal kunstmatig hard binnenkomt.

Dan het geluid: dat is gebalanceerd en klinkt wijds. De verdeling tussen hoge noten, bass en de middentonen is precies goed. Het klinkt ook nooit alsof je luistert met een stereokoptelefoon, maar eerder alsof er iets verder weg speakers staan. Het geluid handmatig afstellen kan niet, maar automatisch gebeurt het wel. Dat zorgt voor goed afgesteld geluid, al kan je die aanpak ook ervaren als klinisch.

Dan nu het 'niet voor iedereen'-gedeelte. De AirPods Max zijn net als de meeste Apple-producten vooral leuk als je al één of meerdere Apple-producten of diensten gebruikt. Spotify klinkt namelijk top uit de AirPods Max, maar Apple Music klinkt nog net wat beter. Dan hoor je namelijk automatisch de Dolby Atmos-mix van veel nummers, wat nog een extra ruimtelijke laag toevoegt. Draai je hoofd en en het lijkt alsof je in de concertzaal staat.

Nadeel: de huidige AirPods Max ondersteunen geen lossless-muziek, ook al biedt Apple dat wel aan. Sowieso spring je zonder zelf iets te hoeven instellen makkelijk van iPhone naar iPad naar MacBook naar Apple TV en net zo eenvoudig weer terug. Maar zit daar een Android-apparaat tussen, of een Windows-computer? Dan wordt het ouderwets handwerk.

De Apple AirPods Max is er in zwart, wit, roze, groen en blauw. De introductieprijs van AirPods Max is 629 euro, inmiddels is 'ie regelmatig te vinden voor iets meer dan 400 euro.

JBL Tour ONE M2

Met de Tour ONE M2 richt JBL zich voor het eerst echt op de concurrerende markt voor luxere koptelefoons. Tussen al dat geweld weet deze koptelefoon zich prima staande te houden. Om te beginnen zit 'ie lekker – met 272 gram voelt hij premium aan, maar is hij alsnog relatief licht in zijn klasse. De over-ear-oorschelpen en hoofdband zijn afgewerkt met zacht kunstleer. Dat zit na uren ook lekker, en de bediening met fysieke knopjes en enkele tik-gebaren op de schelp is ook goed in orde. De koptelefoon is ook opvouwbaar, en een reishoes wordt bijgeleverd.

De 4cm-drivers van deze koptelefoon bieden fraai, vol geluid: ronduit indrukwekkend, met meeslepend geluid in vrijwel elk genre. Uit de doos is 'ie niet zo bassig als de koptelefoons van Sony, maar dat is voor de liefhebber gewoon in te stellen via de app. Wel mist audiofiel ondersteuning van premium audiocodecs als aptX en LHDC. Deze koptelefoon ondersteunt alleen AAC en SBC. Luister je gewoon streaming muziek via bijvoorbeeld Spotify, dan klinkt dat uitstekend via deze koptelefoon. En ook podcasts en series klinken prettig, met natuurgetrouwe stemmen. Gekoppeld aan een tv of tablet is dit ook een hele geschikte koptelefoon voor de film- of serie-liefhebber.

Het is daarbij prettig dat de koptelefoon multipoint ondersteunt: dan ben je gelijktijdig verbonden met bijvoorbeeld je laptop en telefoon. Wisselen gaat automatisch, zonder dat je een bluetooth-menu in hoeft. De accuduur van de Tour ONE M2 komt op 30 uur met de actieve ruisonderdrukking ingeschakeld, en op 50 uur met de functie uit. Dat is een aanzienlijke accuduur, maar in de praktijk kom je daar inderdaad heel dicht bij in de buurt op een gemiddeld volume.

De JBL Tour ONE M2-koptelefoon is er in zwart en champagne en kost 299 euro.

Bowers & Wilkins Px7 S2

Bowers & Wilkins kan zich met de Px7 S2 meten met de beste koptelefoons van het moment, maar onderscheidt zich met een vol, warm geluid, premium afwerking en solide bouwkwaliteit. De audio klinkt goed gebalanceerd, met standaard een aanwezige maar niet overheersende bass, heldere hoge tonen en vooral een aanwezig middenpallet.

Dat zorgt voor een redelijk breed geluid, ook mede dankzij de plaatsing van de speakers in de oorschelpen. Die staan in een grotere hoek ten opzichte van het oor dan bij eerdere B&W's, wat inderdaad zorgt voor een ruimtelijker geluid. Volgens Bowers & Wilkins vermindert de actieve ruisonderdrukking het omgevingsgeluid met zo'n 30 decibel. In een drukke trein of een rumoerige koffiezaak is dat ruim voldoende om je volledig af te kunnen sluiten.

De B&W Px7 S2 is een koptelefoon voor de fijnproever, zowel qua geluid als vormgeving. Hij klinkt in alle gevallen sterk, voelt hoogwaardig en draagt prettig. Ook heeft hij alle functies in huis, maar niet te veel. Qua aanpassen van instellingen en equalizer is de B&W wat beperkt en er is geen touch-control, of een snelle spreekfunctie zoals bij de Sony's. Dat zijn keuzes: de Px7 S2 zet goed geluid voorop, gevolgd door een fraai ontwerp en daarbij is geen ruimte voor loze franje.

De Bowers & Wilkins Px7 S2 is er in zwart, grijs en blauw. De introductieprijs van de Bowers & Wilkins Px7 S2 is 429 euro, inmiddels is 'ie voor onder de 300 euro te vinden.

De duurzame keuze: Fairbuds XL

Het Nederlandse Fairphone maakt al een aantal jaar smartphones die beter te repareren zijn, en nu is er ook een koptelefoon. Wat ons betreft een gouden greep, want je smartphone wissel je over het algemeen waarschijnlijk sneller in voor een nieuwe dan je koptelefoon. Daarvan mag je best verwachten dat die een jaar of zes meegaat, maar dan verslijten er ondertussen wel wat zaken.

Fairphone heeft deze koptelefoon zo gemaakt, dat je elk onderdeel helemaal zelf kan vervangen. Geen lijm: er zijn hooguit wat schroefjes gebruikt, dus met één schroevendraaier kan iedereen aan de slag. En dus vervang je makkelijk de oorkussens, de hoofdband of de scharnieren: onderdelen die vaak verslijten.

Maar ook de batterij kan je makkelijk vervangen, voor als de capaciteit na een tijdje afneemt. In totaal bestaat de koptelefoon uit 11 modulaire onderdelen. Die zijn nog niet te koop, maar om een indicatie te geven: nieuwe oorkussens kosten straks 14,95 euro per paar, een nieuwe batterij kost 19,95 euro.

Het geluid vinden we ondertussen goed passen bij de prijs van de Fairbuds XL. Mooi, vol maar toch neutraal. En bevalt dat niet, dan is er in de app een equalizer beschikbaar. De active noise cancellation laat wel te wensen over: we vonden die echt tekortschieten vergeleken met andere koptelefoons en zelfs oordoppen in deze prijsklasse. Hopelijk brengen firmware-updates daar verandering in.

Wel heel prettig is de bediening: een knop en een soort kleine joystick. Dat werkt logisch, simpel en op de tast. Een ook de aanwezigheid van multipoint is fijn: de koptelefoon wisselt dan snel en vaak zelfstandig van bijvoorbeeld je laptop naar je smartphone, als jij dat ook doet. Grootste gemis is wat ons betreft de sensor voor automatisch pauze en play: deze koptelefoon speelt gewoon verder als je 'm afzet.

De Fairbuds XL is er in zwart en groen. De introductieprijs van de Fairbuds XL is 249 euro.

Lees meer koopadvies bij Bright Stuff.