Blue Origin van Jeff Bezos mag maanlander bouwen voor NASA
Ruimtevaartbedrijf Blue Origin van ex-Amazon-baas Jeff Bezos mag van de NASA een maanlander bouwen. Dat besluit volgt nadat eerdere opdrachten van de NASA voor een maanlander naar concurrent SpaceX van Elon Musk gingen.
Met de opdracht van de NASA is zo'n 3,4 miljard dollar gemoeid. De Blue Moon-lander moet eerst een onbemande testvlucht naar de maan succesvol uitvoeren. Vervolgens kan de Blue Moon rond 2029 tijdens de bemande maanmissie Artemis 5 astronauten meenemen naar de maan.
Bij die missie stappen twee astronauten van een ruimtestation dat rond de maan vliegt over op de Blue Moon en dalen daarin af naar de zuidpool van de maan. Daar doen ze dan een week lang wetenschappelijke experimenten, waarna ze met het ruimtestation weer terugkeren naar de aarde. Het doel is volgens Blue Origin om 'een precisielanding overal op het maanoppervlak te kunnen maken'.
"Het is een gouden eeuw van bemande ruimtevluchten, mogelijk gemaakt door de commerciële en internationale samenwerkingen van NASA", zegt NASA-topman Bill Nelson. "Samen investeren we in de infrastructuur die de weg vrijmaakt om de eerste astronauten op Mars te laten landen."
Strijd met SpaceX
De grote concurrent van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk, bouwt de maanlander voor de eerste twee bemande NASA-missies naar de maan, die eind 2025 en 2028 op de planning staan. Bezos' bedrijf verloor eerder rechtszaken over de keuze van NASA voor SpaceX.
Eind vorig jaar werd met de Artemis 1-missie een onbemande testvlucht uitgevoerd. Bij Artemis 2, gepland in november 2024, moeten vier mensen rond de maan vliegen.
Ruimtetoerisme
Blue Origin was tot nu toe vooral bekend van zijn toeristische ruimtevluchten naar de rand van de dampkring. Bij de eerste van die vluchten, in juli 2021, ging Bezos zelf mee, net als een 18-jarige Nederlander.
Het bedrijf werkt ook aan een eigen ruimtestation, waar in de toekomst toeristen kunnen verblijven.