Amazon schikt privacyzaak: medewerker bespiedde klanten via Ring-camera's
Een ex-medewerker van Amazon-bedrijf Ring bespioneerde maandenlang vrouwelijke klanten via de Ring-camera's in hun slaapkamers en badkamers. Ook vielen hackers klanten met de Ring-camera lastig door via de apparaten tegen ze te praten. Amazon heeft over deze en andere privacyschendingen een schikking getroffen met de Amerikaanse toezichthouder FTC.
De FTC kondigde woensdag twee schikkingen met Amazon aan, voor in totaal bijna 31 miljoen dollar. De zaken gaan over privacyschendingen door de Ring-afdeling, die slimme beveiligingscamera's en deurbellen maakt, en over het verzamelen van gegevens over kinderen door Amazon-assistent Alexa.
Ring toonde volgens de FTC-topman Samuel Levine jarenlang een "minachting voor privacy en veiligheid". Dat leidde ertoe dat klanten bespioneerd werden door medewerkers en dat hackers Ring-gebruikers konden lastigvallen en bedreigen.
Glurende medewerker en dreigende hackers
Als voorbeeld noemt de FTC het geval van een Ring-medewerker die in 2017 maandenlang duizenden video-opnames van vrouwelijke gebruikers van Ring-camera's bekeek. Hij werd uiteindelijk ontslagen nadat een andere medewerker het wangedrag had ontdekt. Nadat Ring vervolgens strengere regels had ingevoerd over wie er toegang tot klantvideo's mocht hebben, kon het bedrijf dat volgens de FTC nog altijd niet goed detecteren en controleren.
Ook de cyberbeveiliging bij Ring schoot volgens de FTC tekort, waardoor er onvoldoende maatregelen waren om het hacken van accounts te voorkomen. Hackers kregen zodoende toegang tot videobeelden en accounts van zo'n 55.000 Amerikaanse klanten, staat er in de klacht. Hackers keken niet alleen stiekem mee, ze gebruikten ook de speakers in de Ring-apparaten om direct tegen consumenten te praten en ze 'lastig te vallen, te bedreigen en te beledigen'.
Alexa en gegevens van kinderen
De andere schikking ging over spraakassistent Alexa in de slimme speakers van Amazon. Alexa verzamelde volgens de FTC informatie van kinderen onder de 13 jaar zonder ouderlijke toestemming, wat in strijd met de Amerikaanse wet is.
"Hoewel we het niet eens zijn met de beweringen van de FTC en ontkennen dat we de wet overtreden, hebben we met deze schikking de zaak achter ons gelaten", zegt Amazon in een reactie. Het bedrijf wijst op de uitgebreide privacy-opties die Alexa-gebruikers tegenwoordig hebben.
Luister ook onze podcast:
<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>