Nederland blijft tegen EU-heffing op internetverkeer: 'Probleem dat niet bestaat'
De Nederlandse regering verzet zich tegen een EU-plan om grote techbedrijven, zoals Netflix en YouTube, verplicht een heffing voor internetverkeer te laten betalen. Het kabinet bestrijdt dat telecomproviders veel meer kosten hebben door de sterke groei van het internetverkeer.
De Nederlandse regering heeft nieuwe kritiek geuit op een voorstel om techbedrijven die veel internetverkeer veroorzaken, zoals streamingdiensten en sociale media, mee te laten betalen aan de Europese telecomnetwerken. Over zo'n internetheffing praten de EU-ministers voor telecomzaken vrijdag in Luxemburg.
In een nieuwe nota trekt het kabinet een belangrijke bewering van de telecomproviders in twijfel, namelijk dat ze veel hogere kosten moeten maken doordat het internetverkeer alsmaar blijft stijgen. "In tegenstelling tot hardnekkige beweringen, zijn de grote telecombedrijven in het verleden niet geconfronteerd met hogere netwerkkosten door de sterke groei van het internetverkeer", schrijft het kabinet in de nota, die is ingezien door Reuters.
"Dat komt doordat netwerkapparatuur steeds krachtiger wordt voor dezelfde prijs. Door dit cruciale inzicht weg te laten, wordt een probleem gesuggereerd dat niet bestaat", aldus het kabinet.
'Belangen consument leidend'
Volgens het kabinet zijn de 'totale netwerkkosten constant gebleven', ondanks de grote groei van de afgelopen decennia. Bovendien zijn de winstmarges van Europese telecomaanbieders de afgelopen tien jaar 'aanzienlijk verbeterd'. De grote providers in de EU hadden in 2021 een totale omzet van 188 miljard euro. "Het beschermen van grote telecombedrijven mag geen doel op zich zijn, aangezien de belangen van Europese consumenten en bedrijven leidend moeten zijn."
Het voorstel voor de heffing ligt er na een jarenlange lobby van de Europese telecomreuzen. EU-lidstaten lijken verdeeld te zijn over de kwestie. Nederland en Duitsland stellen zich kritisch op, terwijl landen als Frankrijk en Italië voorstander van de nieuwe vergoedingen zijn.
'Dubbel betalen' dreigt
Nederland maakte in februari ook al bezwaar tegen het EU-plan voor internettolheffing en zei toen dat telecombedrijven hierdoor 'dubbel betaald' zouden krijgen.
"Een consument kiest er zelf voor om al dan niet tegen betaling te streamen via bijvoorbeeld Netflix, Spotify, Viaplay of YouTube en betaalt ook nog abonnementskosten aan de telecomaanbieder. Streamingdiensten zullen extra kosten, deels, doorberekenen aan hun klanten. Consumenten gaan daardoor naar verwachting meer betalen", aldus minister Micky Adriaansens van Economische Zaken.
De internetheffing krijgt ook kritiek van politici en actiegroepen die vrezen dat dit het principe van netneutraliteit kan schaden. EU-regels over 'netneutraliteit' verbieden dat providers internetverkeer blokkeren, vertragen of apart tariferen. Netneutraliteit betekent dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen soorten internetverkeer. Hierdoor mogen providers bijvoorbeeld ook geen internetverkeer onnodig beperken.
Luister ook onze podcast:
<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>