De beste digitale notitieboeken (en alternatieven)

bright stuff koopgids digititale notitieboeken remarkable kobo elipsa onyx boox
2 juni 2023 om 18:03

Met onze Bright Stuff-koopgids helpen we je graag aan het beste product van dit moment. Ook wat niche-producten betreft, zoals de beste digitale notitieboeken en iets minder rigoureuze alternatieven.

Je koopt graag het beste product, logisch. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Met Bright Stuff baseren we die mening op een paar dingen. In deze lijst: digitale notitieboekjes. Mooie e-paper schermen, schrijven met de hand, maar toch alles digitaal en zonder de afleiding van een tablet.

Een goed digitaal notitieblok staat tot een papieren variant zoals een goede e-reader zich verhoudt tot een ouderwets boek. Zoals gezegd: een niche, en zeker niet voor iedereen, want veel meer dan schrijven en tekenen kan je er niet op. Daarom hebben we ook een alternatieven getest: screenprotectors voor tablets met de textuur van papier. Maar eerst, de beste digitale notitieboeken.

ReMarkable 2

De eerste de beste? Dit Noorse zwart-wit-tablet was een hit op Kickstarter, en wekte deze hele productcategorie tot leven. Deze tweede versie verbetert veel minpuntjes van dat tablet. Maar de kern blijft bewust Spartaans: dit is eerder een stuk papier met een paar digitale functies, dan een breed inzetbare tablet.

Op de 10,3-inch grote reMarkable 2 schrijf je vooral: tekenen kan ook, maar dan ben je beter af met een volwaardige tablet. Je schrijft op een aantal verschillende achtergronden, of op PDF'jes of Microsoft Office-documenten die je kan inladen. De geschreven tekst kan je dan weer automatisch laten omzetten tot digitale tekst. Dat werkt prima, zelfs bij behoorlijk slordige tekst. Digitale tekst zet je weer makkelijk door naar Google Drive, Dropbox of Microsoft OneDrive, of je e-mailt vanaf de reMarkable.

Deze tablet is verder prachtig ontworpen, 4,7 millimeter dik, en het schrijven zelf op de reMarkable is heerlijk. De responstijd is met 20 milliseconden erg snel – maar nog niet zo snel als je smartphone of tablet. Wel voelt het alsof je direct op de tablet schrijft, en niet op een scherm dat onder een glasplaatje ligt. De grootste nadelen: geen backlight en alleen ondersteuning voor DRM-loze e-books: zie die maar eens te vinden. De accuduur is 1 tot 2 weken.

De reMarkable kost 349 euro, maar we raden ook zeker een hoes aan, zoals de Book Folio vanaf 99 euro. De pen moet je ook los kopen: 79 euro voor de gewone of 129 euro voor de zwaardere Marker Plus met ingebouwde 'gum'. En dan is er ook nog de Type Flio, een prachtige, flinterdunne hoes met ingebouwd toetsenbord, voor ongestoord typen. Wel prijzig: 199 euro. En dan kost de Connect-functie na het eerste jaar ook nog eens 2,99 euro per maand.

Kobo Elipsa 2e

Het beste alternatief voor de reMarkable vinden wij de Kobo Elipsa 2e. Met 10,3-inch even groot, door zijn plastic behuizing lichter maar ook minder fraai. Twee directe pluspunten: deze Kobo heeft wél achtergrondverlichting en de stylus is bijgeleverd. Die verlichting gaat wel weer ten koste van de dikte: 7,5 millimeter, tegenover de 4,7 millimeter van de reMarkable.

Verder kan deze tablet wel met meer e-books overweg, want het is een Kobo. Met een eigen store dus, en met koppelingen met onder meer Bol.com en soms zelfs de lokale bibliotheek. En zelfs audioboeken zijn mogelijk door de bluetooth-functie: via een externe speaker of oordoppen bijvoorbeeld.

Het schrijven zelf gaat ook soepel en voelt papier-achtig, al reageert de reMarkable wel wat sneller dan deze Kobo. En ook dit apparaat is weer een bewust compromis, maar wel met ietsjes meer mogelijkheden. De afweging ligt bij jezelf: reMarkable heeft bewust zoveel mogelijk weggelaten, zoals die backlight. Deze Kobo kan iets meer, maar biedt ook weer meer afleiding en doet door zijn uiterlijk meer aan als een e-reader dan de reMarkable.

De Kobo Elipsa 2e kost 399,99 euro inclusief stylus. Een hoes is los verkrijgbaar voor 69,99 euro.

Onyx Boox Tab Ultra C

Dan de niche binnen de niche: een tablet met kleuren-e-ink-scherm. Ook 10,3 inch zoals de rest, maar dan naast zwart-wit dus ook kleuren: 4096 om precies te zijn. Die kleuren worden wel minder scherp weergegeven: met 150 pixels per inch, terwijl zwart-wit op deze Boox 300ppi is – de standaard bij e-readers en digitale notitieboeken.

De kleuren voegen uiteraard een extra dimensie toe aan notities en schetsen. Een toegewijd tekentablet is dit nog steeds niet, daar is het weer net niet veelzijdig genoeg voor. Wel is het door het kleurenscherm fijner om websites te bezoeken op dit tablet, waar je ook weer aantekeningen op kan maken. Dit apparaat draait dan ook op Android, wat natuurlijk een hoop opties biedt.

Verder uniek: dit digitale notitieboek heeft een camera. Eentje met 16 megapixels, om documenten mee te scannen. Al die tech is niet voor niets: de Onyx BOOX Tab Ultra C is er vanaf 649,99 euro, inclusief stylus met vijf extra pentips en hoes. Met toetsenbordhoes erbij betaal je 715,99 euro.

Alternatief: papier-achtige screenprotectors

Van de meest nauwe interpretatie van het digitale notitieboek bovenaan, tot een halve tablet hierboven zijn we langs de beste opties gelopen. En zeker bij de BOOX rijst de vraag: dan kan je toch net zo goed een volwaardige tablet kopen? Dat kan zeker, als je tenminste niet op zoek bent naar de gekozen rust en afzondering die reMarkable centraal stelt.

Maar je wil ook dat papier-gevoel, en daar zijn een aantal leuke screenprotectors voor. Bekende merken zijn Paperlike en Moshi, maar wij zijn gecharmeerd van de PenMat van het Groningse PenTips. Alle drie de screenprotectors bieden een papier-achtig gevoel, maar de PenMat plak je magnetisch op je iPad. Handig, want hoewel de protector goed voelt met een pen, is het met je vinger wat gek. En het kijkt ook net niet zo scherp als zonder protector.

Oh, en veel van deze protectors zijn er alleen voor iPad, waarschijnlijk omdat de meeste tablet-tekenaars met Apple werken. Zelf op zoek naar een iPad? Ook daar is een Bright Stuff-lijstje voor.

Voor iedereen een pen

Nog even kort: er zijn ook nog alternatieve pennen, vaak wat goedkoper dan die van de merken zelf. De LAMY AL-star bijvoorbeeld, van de bekende vulpennenmaker, van rond de 50 euro. Of de meer potlood-achtige Noris Digital van potloodmaker Staedtler, van zo'n drie tientjes. Die werken wel met de reMarkable en de Boox, niet met de Kobo. En er zijn er nog meer: zoek naar Wacom EMR voor meer stilussen.

Volg al onze Bright Stuff-updates.