Invoering OV-pas start volgend jaar, OV-chipkaart tot 2025 te gebruiken
De opvolger van de OV-chipkaart, de OV-pas, wordt vanaf volgend jaar ingevoerd. De nieuwe pas komt er in digitale vorm voor smartphones en als een fysieke kaart. De huidige OV-chipkaart is nog minstens tot 2025 te gebruiken.
Reizigers in het openbaar vervoer kunnen sinds vandaag overal in Nederland inchecken met een pinpas, creditcard of een betaal-app op de smartphone die aan een betaalkaart is gekoppeld. De Rotterdamse vervoerder RET is als laatste ov-bedrijf klaar met de invoering van betaalsysteem OVpay.
Bij inchecken met een betaalkaart betaal je het normale tarief. Voor reizen met een abonnement of kortingskaart is voorlopig nog een ov-chipkaart nodig. Later dit jaar starten proeven met de eerste kortingen en abonnementen die aan een betaalpas gekoppeld kunnen worden.
Reizigers die in- en uitchecken met een betaalpas of creditcard hoeven hun saldo niet meer op te waarderen. De kosten worden 's nachts afgeschreven van de gekoppelde betaalrekening. Deze manier van betalen is volgens de vervoerders vooral handig voor mensen die sporadisch met het OV reizen.
OVpay is de overkoepelende naam voor de nieuwe betaalvormen in het openbaar vervoer. De uitrol begon in 2021 en nu OVpay landelijk werkt, is de volgende stap de invoering van de opvolger van de OV-chipkaart: de OV-pas.
Nieuwe OV-pas: digitaal en fysiek
"De OV-pas wordt naar verwachting volgend jaar gefaseerd ingevoerd", schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen vandaag aan de Tweede Kamer. De OV-pas komt er in digitale vorm voor gebruik in een wallet op smartphones, die 3 euro kost, en als een fysieke kaart, waarvoor je 6 euro betaalt. Een nieuwe OV-pas is vijf jaar geldig.
De OV-pas gebruikt een nieuwere technologie dan de ov-chipkaart en dat maakt meer diensten mogelijk, zoals opwaarderen van de tweede klas naar de eerste klas, inzien van je reisgeschiedenis en via een app controleren of je bent ingecheckt.
"Met de overgang naar een internationale betaalstandaard (EMVc) hebben we een veilige en toekomstvaste infrastructuur, die ook wereldwijd door de banken wordt gebruikt. In- en uitchecken met de betaalpas of creditcard biedt geen andere risico’s dan bij het dagelijkse gebruik van het contactloos betalen in winkels", aldus de staatssecretaris.
Reizen op saldo blijft met de OV-pas mogelijk, net als de mogelijkheid om 'anoniem' te reizen.
OV-chipkaart minstens tot 2025
De OV-chipkaart is volgens Heijnen "in ieder geval tot 2025" nog te gebruiken. "Pas als het nieuwe systeem zich bewezen heeft in klantgemak en betrouwbaarheid kan de techniek achter de huidige OV-chipkaart worden stopgezet. Dit zal goed gecommuniceerd en gefaciliteerd worden, zodat de reizigers die dan nog op de OV-chipkaart reizen eenvoudig kunnen overstappen naar de nieuwe betaalwijzen."
Luister ook ons interview met de programmadirecteur van OVpay.
En kijk onze uitlegvideo: