Apple-topman hint op ondersteunen sideloading op iPhones in EU
Apple-topman Craig Federighi heeft gezinspeeld op het toevoegen van de mogelijkheid tot sideloaden van apps op de iPhone. Gebruikers kunnen dan apps van buiten de App Store installeren. Apple moet dat uiteindelijk aanbieden vanwege nieuwe EU-regels, maar het is de vraag of het onderdeel wordt van iOS 17 dit najaar.
Apps zijn voor iPhone-gebruikers tot nu toe alleen te installeren via de Apple App Store, waar het bedrijf beheert wat wordt toegelaten en afgewezen. Nieuwe Europese wetgeving verplicht de techreus volgend jaar om iPhone-bezitters een alternatief te bieden, zodat gebruikers apps zouden mogen sideloaden. Daarbij wordt een app rechtstreeks op een telefoon geïnstalleerd zonder tussenkomst van een appwinkel.
Craig Federighi, de softwarebaas van Apple, zegt in een interview met John Gruber na WWDC over sideloading dat hij ervoor wil zorgen dat Apple "alles doet wat het juiste is voor de klanten". Ook zegt hij dat Apple "samenwerkt met de Europese Unie" rond de naleving van de nieuwe regels. Daarmee zegt de topman niet expliciet dat de aanstaande iPhone-update iOS 17 al sideloading zal toestaan. Hij suggereert wel dat Apple de optie uiteindelijk zal aanbieden.
Al jaren tegenstander
Mogelijk wil Apple als de functie verschijnt daar zelf zo weinig mogelijk ruchtbaarheid aan geven. Het bedrijf is al jaren een fel tegenstander van sideloading en heeft al meermaals gewaarschuwd dat het apparaten onveiliger zou maken. Apple vreest voor een grote toename van malware en phishing op iPhones. Een andere reden dat Apple tegenstander is heeft met geld te maken: de App Store is een grote inkomstenbron, door de commissie die Apple ontvangt op de verkoop van apps en abonnementen.
Volgens Bloomberg komt de mogelijkheid tot sideloading alleen beschikbaar in landen waar Apple daar toe wettelijk gedwongen is. Dat zou betekenen dat de functie niet buiten de EU wordt aangeboden.
Vanaf 6 maart 2024 verplicht
De verplichting om sideloading toe te staan is onderdeel van de Digital Markets Act (DMA), een wettenpakket dat de internetmarkt in de EU eerlijker en competitiever moet maken. Het komt voort uit de verplichte "vrije keuze van kernfuncties" die gaat geleden voor zogeheten poortwachters. Dat zijn bedrijven die zo groot zijn dat ze de markt beïnvloeden, zoals Apple, Amazon, Google, Meta en Microsoft. Die poortwachters moeten zich vanaf 6 maart 2024 aan de DMA houden.
Luister ook onze podcast over de Apple Vision Pro:
<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>