Van Heineken tot Renault: grote bedrijven hekelen 'te strenge' AI-wet

Heineken Experience. Foto Emoro

ai act kunstmatige intelligentie
30 juni 2023 om 15:16
Laatste update: 30 juni 2023 om 16:02

Grote Europese bedrijven uiten felle kritiek op het onlangs door het Europees Parlement aangenomen wetsvoorstel met strenge regels rond kunstmatige intelligentie. Volgens de bedrijven kan de AI-wet de innovatie in de EU ernstig belemmeren.

Grote Europese bedrijven bekritiseren vandaag in een open brief aan het Europees Parlement, de Europese Commissie en de EU-lidstaten de voorgestelde AI Act, schrijft de Financial Times. Dat wetsvoorstel bevat regels voor de makers van AI-systemen in de EU. Over de details wordt de komende maanden nog onderhandeld. De bedrijven schrijven dat de AI-wet "het concurrentievermogen en de technologische soevereiniteit van Europa in gevaar kan brengen".

De open brief is ondertekend door ruim 150 topmensen van bedrijven als Heineken, Renault, Siemens en Airbus. Ze roepen de EU onder andere op om de regels voor generatieve AI-systemen, waaronder chatbots als ChatGPT en plaatjesgeneratoren als Midjourney, te schrappen. 

"De EU AI-wet heeft in zijn huidige vorm catastrofale gevolgen voor het Europese concurrentievermogen", zegt Jeannette zu Fürstenberg, medeoprichter van La Famiglia VC en een van de ondertekenaars. "Regelgeving die jonge bedrijven onterecht belast, brengt deze innovatiegeest in gevaar."

AI Act

De voorgestelde AI Act verbiedt systemen die de grootste gevaren voor de veiligheid van mensen vormen, zoals het gebruik van gezichtsherkenning met slimme camera's in de publieke ruimte. Voor AI-software met grote risico's gaan extra strenge regels gelden.

Maar ook voor generatieve AI-systemen komen er dus meerdere verplichtingen. De makers moeten hun AI-model bij de EU registreren en risicobeoordelingen ondergaan. Ook moet duidelijk zijn dat iets met AI is gegenereerd en moeten er waarborgen zijn om het maken van 'illegale content' tegen te gaan. Bovendien moeten de ontwikkelaars openbaar maken welke auteursrechtelijk beschermde gegevens worden gebruikt om hun modellen te trainen.

De regels zorgen volgens de kritische bedrijven voor grote kosten en aansprakelijkheidsrisico's. Daardoor zouden de makers van generatieve AI-systemen kunnen beslissen om zich volledig uit de EU terug te trekken. OpenAI-baas Sam Altman dreigde onlangs al dat zijn bedrijf uit de Europese Unie zou vertrekken als de EU-regelgeving te streng zou worden, maar hij trok dat dreigement later weer in.

De bedrijven volgen slechts de 'agressieve lobby van enkelen', reageert de Roemeense europarlementariër Dragoș Tudorache, die de totstandkoming van het wetsontwerp leidde, in de FT. Volgens hem "ondermijnt dat helaas de voorsprong die Europa wereldwijd heeft genomen" met AI-regulering.  

Gedragscode

De verwachting is dat de regels voor AI-toepassingen met hoge risico's in 2024 in werking treden en de andere bepalingen in 2026.

In afwachting daarvan wil de Europese Commissie dat grote techbedrijven zich binnenkort vrijwillig gaan houden aan een gezamenlijke gedragscode. Meer dan 40 grote partijen hebben zich bij de AI-gedragscode aangesloten, waaronder Google, Meta en TikTok, maar Twitter doet niet mee.