Annie Spratt/Unsplash

meta facebook instagram tracking volgen stiekem toestemming

Meta krijgt 'enorme klap' in EU: tracking nog verder beperkt

4 juli 2023 om 15:32
Update: 4 juli 2023 om 18:46

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft bepaald dat Facebook en Instagram nadrukkelijk toestemming moeten vragen om gebruikers te mogen tracken.

De uitspraak van het Hof gaat in eerste instantie om een zaak uit Duitsland, en zal er waarschijnlijk voor zorgen dat Meta's trackingmethode in Duitsland niet meer toegestaan zal zijn. Voor ons in Nederland zijn er waarschijnlijk ook gevolgen: het is aannemelijk dat de uitspraak van de Europese rechter consequenties heeft voor Meta in heel Europa. En ook voor de concurrenten: de uitspraak is waarschijnlijk ook van toepassing op andere techbedrijven.

De zaak draaide in feite om de juridische verantwoording achter de tracking-methode die Meta gebruikt om gepersonaliseerde reclame aan te bieden. Meta volgt gebruikers op verschillende manieren: in zijn eigen apps, maar ook op verschillende sites via bijvoorbeeld tracking-pixels.

Niet meer volgen zonder toestemming

Volgens de Europese privacywet AVG mag dat volgen niet zomaar, en dus had Meta steeds weer een andere reden om tracking te verantwoorden. De hoogste Europese rechter zet nu een streep door die smoesjes, en stelt dat Meta nadrukkelijk toestemming moet vragen. En de uitspraak betekent waarschijnlijk hetzelfde voor andere online advertentiebedrijven, die er dezelfde stiekeme tracking met smoesjes op nahouden.

De Duitse toezichthouder Bundeskartellamt oordeelde in 2019 dat Meta met zijn vorm van tracking zijn dominante positie misbruikte. Gebruikers mochten volgens de Duitse toezichthouder niet meer zonder toestemming gevolgd worden door Meta. En stiekeme toestemming via de voorwaarden is niet genoeg, vinden de Duitsers – je moet echt weten dat je gevolgd wordt, en nadrukkelijk toestemming geven.

'Smoesjes nietig verklaard'

Meta ging in beroep tegen de zaak en kwam zo terecht bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. Er lagen twee vragen op tafel: mag een landelijke mededingingsautoriteit zoals de Duitse Bundeskartellamt ook oordelen vellen op basis van een privacywet, zoals de AVG? En zo ja, heeft de Duitse toezichthouder een wettige beslissing genomen?

Het Hof heeft nu beide vragen met 'ja' beantwoord en dus in het voordeel van de Duitsers geoordeeld. Meta stelt in een korte reactie dat het de beslissing bestudeert en later met een reactie komt – in de VS is het vandaag een feestdag.

Privacyvoorvechters zijn blij met de uitspraak. De bekende activist Max Schrems van Noyb zit Meta al jaren dwars vanwege de tracking-methoden van het bedrijf. "Dit betekent dat Meta toestemming moet vragen en zijn dominante positie niet kan gebruiken om mensen te dwingen in te stemmen met dingen die ze niet willen", zegt Schrems. "Dit is een enorme klap voor Meta, maar ook voor andere online advertentiebedrijven. Het verduidelijkt dat de juridische theorieën van de sector om de AGV te omzeilen nietig zijn verklaard."

Volg ons ook op sociale media.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>