Instagram Threads gelanceerd: is dit de 'Twitter-killer'?
Meta-topman Mark Zuckerberg en Twitter-eigenaar Elon Musk mogen elkaar dan hebben uitgedaagd voor een kooigevecht, de echte strijd tussen de twee is vandaag begonnen nu Instagram zijn langverwachte Twitter-concurrent Threads heeft gelanceerd.
Instagram heeft de app van zijn Twitter-concurrent Threads nu voor iPhone en Android uitgebracht in ruim 100 landen, maar nog niet in de EU. Threads lijkt heel erg op Twitter. Je kunt geschreven updates van maximaal 500 tekens, links, foto's en filmpjes van maximaal 5 minuten delen en die verschijnen dan bij je volgers in hun feed. Zij kunnen die reposten (hetzelfde als retweeten) of er op reageren. Registreren gaat met je Instagram-login, waarna je meteen dezelfde mensen als op Instagram kunt volgen.
De interface van de app is nog erg kaal. Meta toont bijvoorbeeld nog geen advertenties op Threads en dat is bewust: de dienst moet zo snel mogelijk groeien. Het bedrijf noemt de nieuwe app "een positieve en creatieve ruimte om je ideeën te uiten". Na 15 uur had Threads al meer dan 30 miljoen gebruikers.
Twitter dreigt met juridische stappen tegen Meta vanwege Threads en beschuldigt het bedrijf van 'illegale verduistering van de bedrijfsgeheimen en ander intellectueel eigendom van Twitter'. "Concurrentie is prima, vals spelen niet", schreef Musk.
Nog geen hashtags en gifjes
Nog niet alle functies lijken klaar te zijn, waardoor Threads nog voelt als 'werk in uitvoering'. Zo ontbreekt de mogelijkheid om hashtags te gebruiken, werken gifjes nog niet en zoeken op woorden in berichten kan ook nog niet. Bovendien is er nog geen manier waarmee gebruikers elkaar privéberichten kunnen sturen. Dat soort zaken zal Meta ongetwijfeld de komende tijd toevoegen.
Je tijdlijn op Threads is niet chronologisch maar wordt bepaald door algoritmes. Net als op Instagram bevat de feed naast berichten van mensen die jij volgt ook aanbevolen berichten van anderen. En alle accounts die je op Instagram hebt geblokkeerd, worden ook automatisch geblokkeerd op Threads. Een Threads-bericht is bovendien makkelijk te delen via je Instagram Stories.
Nog niet naar EU vanwege privacy
Threads komt voorlopig niet naar de Europese Unie vanwege de strenge EU-privacyregels. Moederbedrijf Meta ligt in de EU onder een vergrootglas vanwege de privacy-onvriendelijke trackingmethodes van Facebook en Instagram. Dinsdag oordeelde het EU-hof nog dat Meta dat niet meer mag doen.
Op de App Store-pagina staat dat Threads veel data wil weten van gebruikers, zoals financiële informatie, internet- en zoekgeschiedenis, locatie, aankopen, contacten en gevoelige informatie. Het is aannemelijk dat Threads die data op termijn zou willen combineren met data van Facebook en Instagram, om betere persoonlijke advertenties te tonen. In Europa mag dat niet. Het zou kunnen dat Threads hier binnenkort in een aangepaste vorm verschijnt.
Bedreiging voor Twitter
Sinds de overname door Elon Musk zijn een deel van de Twitter-gebruikers afgehaakt. Daar profiteerden concurrenten als Mastodon en Bluesky van, maar die hebben relatief kleine aantallen gebruikers vergeleken met de 2,5 miljard actieve Instagram-gebruikers wereldwijd. Doordat Instagram-gebruikers snel een Threads-account kunnen maken, vormt de nieuwe app een grote bedreiging voor Twitter.
Threads heeft bovendien de timing erg mee. Juist deze week ligt Twitter onder vuur vanwege de limieten aan het aantal tweets dat gebruikers per dag kunnen lezen. De tijdelijke leeslimieten zijn volgens Musk nodig om 'data-scraping en systeemmanipulatie aan te pakken'.
Decentrale app
Threads is een 'decentrale' app, en kan dus samenwerken met andere apps. Meta zegt Threads interoperabel te maken met apps die het ActivityPub-protocol ondersteunen, zoals Mastodon en WordPress. Volgens het bedrijf zijn zulke open, interoperabele sociale netwerken 'de toekomst van het internet'.
Threads-gebruikers kunnen straks bijvoorbeeld al hun volgers meenemen naar een Mastodon-server. Gebruikers van andere apps kunnen ook mensen op Threads volgen en met hen communiceren zonder dat ze zelf een Threads-account hebben, en vice versa. "Als je een openbaar profiel op Threads hebt, dan zijn je berichten toegankelijk vanuit andere apps." De ondersteuning voor ActivityPub volgt pas later, want het was volgens Instagram-topman Adam Mosseri niet op tijd klaar.
'Simpel houden'
Mosseri zegt tegen The Verge dat Meta overwoog om de Twitter-achtige dienst een onderdeel van Instagram te maken, maar dat een losse app uiteindelijk logischer was. "De meeste mensen beschouwen Instagram nog steeds in de eerste plaats als een app voor het delen van foto's."
Bovendien ondersteunt het reactiemodel van Instagram - met reacties onder een post waar je eerst op moet klikken - volgens hem 'het publieke debat niet goed'. "Door antwoorden als gelijk te behandelen in plaats van als ondergeschikt, is er een veel breder scala aan openbare gesprekken mogelijk." De functie in een apart tabblad binnen Instagram zetten, vond hij geen goed idee. "De app voelt al te ingewikkeld. We proberen nu echt te vereenvoudigen."
De nieuwe app geeft gebruikers volgens Mosseri een frisse start. Ze kunnen 'op een andere manier nadenken over wat ze in de virtuele ruimte kunnen doen'. De topman geeft toe dat het niet zeker is of Threads zal aanslaan. "Niet alles wat we op deze manier doen, zal werken, maar we moeten een paar grote gokken als deze nemen als we snel willen blijven ontwikkelen."
Volg ons ook op sociale media.
#Threads heeft na een paar uur al 5 miljoen gebruikers. Hoeveel zijn het er eind dit jaar? https://t.co/wgOxfCzdyq
— Bright (@Bright) July 6, 2023