Adobe's AI-plaatjesmaker werkt nu ook in het Nederlands

©Adobe

adobe ai firefly express photoshop generative fill
12 juli 2023 om 16:03
Update: 12 juli 2023 om 17:08

Adobe heeft zijn AI-systeem Firefly verbeterd, zodat gebruikers voortaan prompts in honderd talen kunnen gebruiken, waaronder Nederlands. Sinds maart zijn er met Firefly al meer dan 1 miljard afbeeldingen gegenereerd. 

Adobe noemt de testversie van zijn AI-tool Firefly een van zijn meest succesvolle bèta's tot nu toe. Firefly-gebruikers kunnen door commando’s te schrijven afbeeldingen genereren of allerlei bewerkingen doen. De prompts waren tot nu toe in slechts enkele talen te schrijven, maar het aantal is woensdag uitgebreid naar meer dan honderd talen. Daardoor begrijpt Firefly nu ook Nederlandstalige commando’s.

Het bedrijf gebruikt het AI-model van Firefly ook in de onlangs gelanceerde Generative Fill-functie in Photoshop en in functies in Illustrator en Adobe Express. Daardoor zouden de AI-functies van die programma's binnenkort ook in het Nederlands gaan werken.

Het vinden van de juiste prompt voor een afbeelding kan tijdrovend zijn en daarom werkt Adobe aan een nieuwe slimme AI. Die moet het makkelijker maken om aan de computer te vertellen wat voor plaatje je precies wil creëren. Daarbij gebruik je naast een geschreven prompt ook simpele 3D-objecten, om de software uit te leggen waar je naar op zoek bent.

Geschikt voor commercieel gebruik

Anders dan andere bekende AI-plaatjesgeneratoren garandeert Adobe aan zakelijke klanten dat de afbeeldingen die met Firefly zijn gegenereerd geschikt zijn voor commercieel gebruik, zodat ze geen auteursrechtelijke problemen krijgen. Dat komt doordat het AI-model is getraind met afbeeldingen die onderdeel zijn van Adobe's eigen stockfotodienst.

Voor bedrijven is de garantie tegen copyrightclaims belangrijk, want tegen de makers van concurrerende AI-systemen zijn inmiddels diverse rechtszaken aangespannen, onder meer door beeldbank Getty, een groep kunstenaars en door softwaremakers. De aanklagers zeggen dat de AI-modellen illegaal zijn getraind met hun werk. De AI-bedrijven beroepen zich op fair use, een soort bredere vorm van het citaatrecht. De vraag is of dat recht zich over volledige werken uitstrekt.