©Nothing

beste middenklasse midrange smartphones telefoon Android nothing samsung pixel

De beste smartphones van dit moment: de middenklassers

14 juli 2023 om 17:47

Een goede smartphone hoeft al lang niet meer peperduur te zijn. Voor een paar honderd euro koop je ook al een fijn toestel: lees hier welke telefoon je het beste kan kiezen.

Je koopt graag het beste product, logisch. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Met Bright Stuff baseren we die mening op een paar dingen. In deze lijst: midrange-smartphones. De middenklasse slaat vooral op de prijs, want dit zijn hele capabele telefoons. We scheiden wel het kaf van het koren, want er zijn echt uitblinkers in dit segment.

De afvallers:

Voor deze lijst hebben we een aantal toestellen overwogen, en dan zijn er ook afvallers. Zo stond de OnePlus Nord 3 op onze longlist, maar voor de 450 euro die dit toestel kost raden wij liever een goedkoper gelijkwaardig alternatief aan, of een even duur toestel met betere camera's.

Dat geldt ook voor de Xiaomi 13 Lite: voor die kleine 400 euro kopen we dan toch liever de Galaxy A54 met een minstens zo fraai scherm en langere levensduur. En de Sony Xperia 10 V heeft een lekker handzaam formaatje dankzij zijn smalle scherm, maar de Snapdragon 695-chip vinden we toch iets te 'mwah'.

Dan blijven deze aanraders over:

Samsung Galaxy A54

De A-lijn is de populairste van Samsung en wordt vaker verkocht dan de duurdere S-toestellen. Dat snappen wij wel, want voor een prijs van inmiddels onder de 400 euro krijg je veel telefoon. Een fraai 6,5 inch 1080p amoled-scherm, compleet met 120Hz.

Het toestel draait op een vlotte Exynos 1380-chip van Samsung zelf, en de batterij is met een capaciteit van 5000mAh bovengemiddeld groot – maar wel alleen bedraad op te laden. De 32-megapixel selfiecamera is prima en ook het cameratrio achterop stelt niet teleur: de 50-megapixel hoofdcamera en 12-megapixel ultragroothoeklens leveren hele aardige foto's, zelfs met een capabele nachtmodus. De 5-megapixel macrocamera is geestig voor erbij.

De troefkaart van Samsung blijft de lange ondersteuning. Ook deze Galaxy A54 krijgt vanaf het moment van verschijnen vier nieuwe Android-versies en 5 jaar aan beveiligingsupdates. Dat is dus tot Android 17, met updates tot maart 2028.

De Samsung Galaxy A54 is er in zwart, wit, paars en groen en is te vinden voor prijzen van 350 tot 399 euro.

Google Pixel 7A

We zijn niet voor niets zo blij dat Google de Pixel-telefoons eindelijk in Nederland verkoopt. Dit zijn gewoon de lekkerste Android-telefoons voor de Android-liefhebber. Altijd de nieuwste updates het snelst, met tussendoor feature drops die zelfs oudere toestellen hele nieuwe functies geven. En dat 'kale' uiterlijk van Android: prachtig.

De A-modellen zijn de betaalbare variant op de duurdere premium Pixels. De compromissen zijn prima, en soms misschien zelfs beter. Neem het scherm: met 6,1 inch is die de kleinste Pixel 7, dat kan zeker een voordeel zijn. Net als bij de reguliere Pixel 7 gaat het om een 1080p-scherm, oled en met 90Hz – het grootste minpunt aan dat scherm.

De Tensor 2-chip van de Pixel 7a zit ook in zijn duurdere broers, en is speciaal gemaakt voor alle AI-taken van Google. Vooral de automatische fotobewerking profiteert daarvan. Dingen uit foto's gummen alsof ze er nooit zaten of ze van kleur laten veranderen, verder inzoomen en uitstekende nachtfoto's: de Pixel 7a doe het allemaal. Achterop zitten een 64-megapixel hoofdcamera en een 13-megapixel ultragroothoek. De selfiecamera is ook 13-megapixel. De AI van Google haalt echt het uiterste uit die camera's, voor prestaties ver boven de prijs van deze telefoon.

Verder is draadloos laden een pré in deze prijsklasse. En ook de bouwkwaliteit is dik in orde deze keer, in een segment waarbij je de kwaliteit visueel vaak in orde is, maar waarbij de toestellen kraken van het plastic. Ook de kleuren zijn leuk: donkergrijs, wit, lichtblauw en exclusief bij Google de kleur koraal.

De Google Pixel 7a is er vanaf 479 euro.

Nothing Phone (2)

Opnieuw de meest opvallende telefoon in het rijtje. Nothing is het bedrijf van OnePlus-oprichter Carl Pei, en het bedrijf doet het helemaal anders. Met een paar honderd medewerkers de David tussen de Goliaths op de smartphonemarkt. Toch is deze Phone (2) een mooie verbetering ten opzichte van het eerste model.

Gebleven is het opvallende uiterlijk: veel transparant, met moderne opdrukken en geestig lichtplan achterop. Die witgekeurde lichtstreepjes kunnen nu nog meer. Ze bewegen mee met ringtones, die je ook zelf kan aanpassen. Maar ze kunnen bijvoorbeeld ook voortgang laten zien, van het opladen van je batterij maar ook van je bezorgmaaltijd. Apps kunnen zelf ondersteuning voor de Nothing-lampjes toevoegen.

Het toestel zelf is praktisch even groot als zijn voorganger, maar wel met een iets groter scherm met dunnere randen. Het gaat opnieuw op een 1080p oledscherm, 6,7 inch, 120Hz met nu een hogere piekhelderheid van 1600 nits. De behuizing is iets afgeronder dan de meer hoekige eerste Nothing Phone.

De grootste sprong voorwaarts is de chip: nu een Snapdragon 8+ Gen 1, een echte topchip, waar het voorgaande model het moest doen met de subtop. De twee 50-megapixelcamera's zijn op zichzelf niet zo'n sprong voorwaarts, maar de betere chip en software halen er wat mooiere foto's uit. En de accu is nu met 4700mAh iets groter, en kan sneller opgeladen worden.

De Nothing Phone (2) is er in wit en grijs, vanaf 649 euro. Het duurste toestel in dit lijstje middenklassers, maar dan koop je ook wel een uitstekend uitgeruste en beslist niet-saaie telefoon.

Kijk bij Bright Stuff voor meer gadgets die we aanraden.

En volg ons YouTube-kanaal voor meer reviews van nieuwe smartphones.