© Bright

vanmoof failliet

VanMoof is nu failliet verklaard: een doorstart wordt onderzocht

18 juli 2023 om 07:49
Laatste update: 18 juli 2023 om 13:43

De rechtbank in Amsterdam heeft VanMoof vanochtend failliet verklaard. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden voor een doorstart voor de e-bike-fabrikant.

VanMoof is failliet: dit moet je weten als klant

De twee bewindvoerders Jan Padberg en Robin de Wit gaan als curatoren de mogelijkheden van een doorstart onderzoeken. Ze hopen een bedrijf te vinden die de activiteiten van VanMoof wil voortzetten. "Curatoren blijven de situatie bij VanMoof beoordelen en onderzoeken de mogelijkheden van een doorstart uit faillissement door middel van verkoop van activa aan een derde partij, zodat de activiteiten van VanMoof kunnen worden voortgezet", aldus VanMoof in een verklaring.

"We hebben een nieuwe investering proberen te regelen, maar helaas was dit niet mogelijk. Het voorstel aan andere fietsfabrikanten voor een overname leverde ook niets op. We hadden geen andere keuze", schrijft VanMoof-ceo Taco Carlier. "Voor iedereen die zich bij ons heeft aangesloten tijdens deze geweldige 14 jaar van fietsinnovaties: bedankt uit de grond van mijn hart."

Gerepareerde e-bikes terug naar klant

Volgens Carlier was het faillissement nodig 'omdat er simpelweg niet genoeg cashflow is om aan de huidige verplichtingen te voldoen'. "Momenteel zijn we bezig met het opzetten van een verkooptraject voor de activa en activiteiten van VanMoof om een partij te vinden die bereid is om VanMoof fietsen en diensten te blijven verkopen."

VanMoof wil voorlopig zijn servers in de lucht houden. Carlier noemt dat 'het draaiende houden van de systemen'. Ook wil het e-bikes die voor reparaties bij VanMoof staan binnenkort weer bij klanten afleveren. Carlier spreekt van 'afhandeling en het terugbrengen van fietsen die ter reparatie zijn bij klanten'.

Werknemers op straat, winkels dicht

De Nederlandse werknemers van VanMoof staan per direct op straat. De winkels van het bedrijf gingen vorige week al dicht en blijven gesloten.

Vorige week kreeg VanMoof al uitstel van betaling van de rechtbank. De bewindvoerders hadden twee maanden de tijd gekregen om een oplossing te zoeken, maar ze zagen al snel dat er geen andere mogelijkheid dan een faillissement was.

Het faillissement gaat over de Nederlandse entiteiten van VanMoof. De vestigingen in de VS, Taiwan, Duitsland, Frankrijk en het Verening Koninkrijk blijven voorlopig nog bestaan. Het is nog niet duidelijk wat daar mee gebeurt.

Tientallen miljoenen nodig

Voor een doorstart zijn er waarschijnlijk tientallen miljoenen euro's nodig, omdat VanMoof de afgelopen jaren grote verliezen leed. Het is erg onzeker of er nog een bedrijf is die zoveel geld in VanMoof wil steken. Volgens fietsexperts is de kans erg klein dat een grote fietsfabrikant nog toekomst ziet in het Amsterdamse merk.

VanMoof klopte eerder al vergeefs aan bij de twee grootste fietsfabrikanten van Nederland, Pon en Accell, die bekende merken als Gazelle, Batavus en Sparta hebben.

Garantie kwijt

Door het faillissement verliezen VanMoof-klanten waarschijnlijk hun garantie. "Als het bedrijf dat de garantie geeft failliet is, dan wordt het een ingewikkeld verhaal, want dan valt er dus niks meer aan garantie te halen", vertelde expert Joyce Donat van de Consumentenbond ons vorige week.

Voor VanMoof-klanten is het te hopen dat er wel een doorstart komt, omdat de fietsen van het merk veel speciaal gemaakte onderdelen hebben. Die kunnen alleen door specifiek uitgeruste fietsenmakers worden gerepareerd. Als er geen onderdelen meer zijn, kunnen de fietsen niet meer gerepareerd worden. KwikFit zei maandag al geen VanMoof-onderdelen meer te hebben.

Grote schuldeisers eerst aan de beurt

Voor wie een VanMoof-fiets heeft besteld die nog niet is geleverd, ziet het er slecht uit. Hetzelfde geldt voor mensen die na annulering hun geld nog niet hebben teruggekregen. Tientallen Bright-lezers meldden dat ze sinds juni geen terugbetaling hadden gehad na hun annulering. VanMoof heeft eerst te maken met betalingen aan schuldeisers. Daarbij gaan de grote partijen eerst voor, en daarna pas de rest.

Donat: "Maar bij faillissementen heb je niet zoveel rechten waarbij je dingen kan opeisen. Eerst gaan de Belastingdienst, het UWV, de banken en schuldeisers voor, daarna pas de rest. Dan is het afwachten of er daarna nog geld over is."

Alternatieve app voor ontgrendelen e-bike

De Belgische concurrent Cowboy kwam vorige week met de app Bikey, waarmee VanMoof-gebruikers een digitale sleutel voor hun e-bike kunnen opslaan. Mochten de servers van VanMoof na het faillissement uit de lucht gaan, dan kunnen ze nog steeds met de app hun fiets ontgrendelen. Dat is overigens ook altijd mogelijk zonder app met een pincode, die je invoert via de start- en belknop.

Lees meer artikelen over VanMoof.

Volg ons op sociale media voor meer updates.