Apple dreigt te stoppen met FaceTime en iMessage in VK

©Unsplash

apple facetime imessage verenigd koninkrijk uk encryptie verzwakken
20 juli 2023 om 17:30
Laatste update: 20 juli 2023 om 17:34

Apple dreigt FaceTime en iMessage terug te trekken uit het Verenigd Koninkrijk als het land met een nieuwe wet de bewuste verzwakking van encryptie verplicht. Ook WhatsApp-maker Meta en chat-app Signal protesteren.

Net zoals wel meer overheden wil ook de Britse overheid graag een 'achterdeurtje' in de versleuteling van communicatie-apps. Zo'n achterdeurtje bestaat eigenlijk niet: het gaat dan om een bewust gat in de beveiliging, dat vroeg of laat ook door kwaadwillenden misbruikt zal worden. Apple heeft zich al vaker fel uitgelaten tegen zulke wetten, ook nu geeft het bedrijf tegengas. Apple zal diensten als FaceTime en iMessage terugtrekken uit het Verenigd Koninkrijk als de regering zijn geplande eisen inderdaad in een nieuwe veiligheidswet opneemt.

Stiekem willen afluisteren

Met de vernieuwde 'Investigatory Powers Act' wil de Britse overheid bedrijven dwingen om bepaalde veiligheidsfuncties uit te schakelen zonder het publiek daarover in te lichten, en wel onmiddellijk als de overheid daar om vraagt. Momenteel moeten verzoeken voor taps en dergelijke nog bekeken worden door een onafhankelijke toezichthouder, en kunnen bedrijven in beroep gaan.

De plannen krijgen ook al tegengas van WhatsApp en Signal. Ook Signal dreigt het VK te verlaten als de plannen worden doorgezet. Apple stelt dat het weigert de beveiliging voor al zijn gebruikers te verzwakken als één land daar om vraagt. Ook wijst het bedrijf op de praktische onmogelijkheden: functies rond beveiliging en encryptie kunnen helemaal niet ongemerkt en met de druk op een knop worden uitgeschakeld. Gebruikers moeten dan onder meer zelf een update installeren.

"Er is een mate van arrogantie en onwetendheid bij de overheid als ze denken dat de grotere techbedrijven akkoord zullen gaan met de nieuwe eisen zonder een groot gevecht", zegt professor Alan Woodward van de Surrey University tegen de BBC.

Ook Europa overweegt eisen

Binnen de EU wordt ook gekeken naar eisen die lijken op de Britse. Als het bijvoorbeeld aan Spanje ligt, wordt end-to-end-encryptie in de hele EU verboden.

Nederland lijkt momenteel wat pragmatischer tegenover encryptie te staan. Meerdere ministers hebben in het verleden opgeroepen tot het breken van encryptie, inmiddels lijkt men te beseffen dat dat meer kwaad dan goed zal doen.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>