VanMoof-fietser lanceert FixJeVanMoof: 'We willen aan onderdelen komen'

©Christiaan Boukens

vanmoof van moof repareren fiets reparatie
21 juli 2023 om 15:04
Update: 21 juli 2023 om 23:04

Christiaan Boukens heeft zelf een kapotte VanMoof S3, maar hij zit niet bij de pakken neer na het faillissement van het fietsmerk. De 20-jarige programmeur wil met zijn site FixJeVanMoof onderdelen en reparatie-instructies voor de e-bikes van VanMoof gaan aanbieden.

Lees ook: Doorstart voor VanMoof? De curatoren zijn optimistisch

Na het faillissement van VanMoof zien meerdere ondernemers kansen. Concurrerende e-bike-merken bieden VanMoof-rijders bijvoorbeeld kortingen en inruildeals aan. Zo strooit Cowboy met een korting van 250 euro. En de startup Boost komt met een speciale VanMoof-versie van zijn e-bike-ombouwset. De 20-jarige ondernemer Christiaan Boukens is intussen een initiatief gestart om VanMoof-fietsers te verzamelen die zelf hun eigen e-bike willen kunnen repareren. De programmeur uit het Noord-Hollandse Nibbixwoud heeft daarvoor FixJeVanMoof.nl gelanceerd.

De VanMoof-fietsen hebben speciaal voor het merk ontwikkelde onderdelen, waardoor reparaties momenteel niet meer mogelijk zijn. Misschien verandert dat, als bedrijven delen van de failliete boedel van VanMoof overnemen, maar daar wil Boukens niet op wachten. Hij wil zelf aan de onderdelen komen, die hij dan op FixJeVanMoof.nl wil verkopen, zodat mensen zelf een kapotte VanMoof zouden kunnen repareren.

Accu kapot

De VanMoof S3 van Boukens ging een maand geleden kapot: de e-bike toont de error 6 en error 19. Dat betekent dat zijn accu moet vervangen worden. Maar de accu is zo'n speciaal VanMoof-onderdeel. "Ik had dinsdag een afspraak voor de reparatie bij VanMoof. Dat was precies de dag dat ze failliet werden verklaard. Daarna ben ik Marktplaats gaan afspeuren of mensen een defecte VanMoof verkochten of losse onderdelen. Maar die onderdelen zijn momenteel nergens te krijgen", vertelt Boukens aan Bright. Eerder deze week zei KwikFit, dat sinds kort met VanMoof samenwerkte voor reparaties, al dat de onderdelen 'helemaal op' waren.

Boukens wil nu zoveel mogelijk VanMoof-klanten met interesse voor losse onderdelen samenbrengen: doe-het-zelvers die zelf met hun e-bike aan de slag willen. "Als ik kan samenwerken met een andere partij die de onderdelen verkoopt, dan is dat ook goed. Ik hoef hier niet veel geld aan te verdienen. Ik heb een eigen softwarebedrijfje, dus ik heb werk. De gedachte achter FixJeVanMoof is dat je zelf je e-bike kunt repareren. Net zoals ik vroeger zelf onderdelen kocht om mijn iPhone te repareren. Iedereen die een beetje technisch is, zou dan zijn e-bike zelf kunnen fixen. Je krijgt dan op mijn site ook video's en PDF'jes met de instructies." 

Christiaan Boukens met zijn defecte VanMoof S3

Patenten

Verschillende onderdelen van VanMoof-fietsen, zoals de accu en de e-shifter, gebruiken door het Amsterdamse bedrijf gepatenteerde technologie. Die mogen niet zomaar door andere bedrijven worden nagemaakt. "De boostknop zal vast binnenkort door Chinezen worden nagemaakt en op AliExpress worden aangeboden. Maar voor de accu en e-shifter wordt dat door de patenten lastig", zegt Boukens. Als geen enkel bedrijf de VanMoof-patenten opkoopt, dan stopt de productie van de onderdelen.

Na de eerste dag hebben 160 mensen zich bij FixJeVanMoof aangemeld, maar Boukens hoopt dat het er veel meer worden. "Ik wil zoveel mogelijk inschrijvingen hebben, zodat het interessant wordt voor leveranciers van onderdelen en andere partijen. We zouden dan een bepaald aantal onderdelen kunnen inkopen, bijvoorbeeld uit de failliete boedel." Hij heeft hierover ook contact opgenomen met de curator van VanMoof.

Doorstart

Boukens hoopt op een doorstart voor VanMoof, maar als die er niet komt, dan verwacht hij dat er bedrijven opstaan die service en onderhoud aan de tienduizenden VanMoof-fietsers in Nederland gaan leveren. In totaal heeft VanMoof wereldwijd 190.000 e-bikes verkocht.

Boukens heeft ook al een lijntje uitgegooid in Taiwan. In dat land worden de VanMoof-onderdelen geproduceerd. Tot nu toe kreeg hij nog geen respons. "Ik hoop ook meer tips te krijgen over de bedrijven die bij de onderdelen betrokken zijn."

Lees hier meer nieuws over VanMoof.

Niets missen? Volg ons op sociale media.