De twee beste tv's van dit moment

©Bright

de beste tv televisies van dit moment oled lg samsung bright stuff koopgids
23 juli 2023 om 13:10

Een nieuwe tv koop je zelden, maar als je veel kijkt is een premium televisie geen slecht idee. We denken graag met je mee: dit vinden wij de allerbeste tv's van dit moment.

Je koopt graag het beste product, logisch. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Met Bright Stuff baseren we die mening op een paar dingen. In deze lijst: televisies. En dan wel premium tv's, de beste televisies voor de meeste mensen, met prijzen van boven de duizend euro. Niet goedkoop, wel erg goed. Daarom raden we er ook maar twee aan, en niet toevallig zijn dat allebei oled-tv's.

Waarom oled?

Oled wordt door liefhebbers al jaren geprezen als momenteel de beste technologie op gebied van televisie. Dat heeft vooral met contrast te maken. Bij lcd, de technologie in de meeste tv's, heb je te maken met een backlight. Die achtergrondverlichting is een los paneel dat in zijn geheel feller of minder fel schijnt. Dat maakt zwart nooit echt zwart, hooguit grijs.

Tv-makers hebben dat nadeel in duurdere modellen steeds beter opgelost door de backlight op te delen in steeds kleinere stukjes. Maar het haalt het nog steeds niet bij oled. Want bij oled geven de gekleurde led-lampjes die de pixels voortbrengen, ook zelf hun eigen licht. En als zo'n pixel uit gaat, blijft puur zwart over.

Dat zorgt ervoor dat de contrasten bij oled-tv's fenomenaal zijn. Dat zorgt voor veel realistischere beelden, omdat zwart ook echt zwart is. Ook is de HDR overtuigender op oled: een felwitte maan tegen een pikzwarte hemel bijvoorbeeld. Leuk bijkomend voordeel van oled: door gebrek aan backlight zijn de schermen erg dun, waardoor ze plat tegen de muur mooier staan.

Als het op oled-tv's aankomt, vinden wij deze modellen de beste van dit moment:

LG OLED evo C3/G3

LG is de grootste maker van oled-schermen voor tv's: niet alleen die van zichzelf, maar ook die van andere merken. De tv's van LG zelf behoren tot de absolute top, en worden elk jaar nog net een beetje beter. In de eerste plaats komt dat gewoon door het scherm. Ook deze C3 heeft weer een geweldig scherm, met natuurlijk die diepe zwarttinten maar ook een ruime kleurweergave. De piekhelderheid van de tv is ook verbeterd ten opzichte van voorgaande jaren. Dat zorgt ervoor dat HDR-beelden nog meer onderlinge verschillen in helderheid kunnen hebben. De zon kan dan bijvoorbeeld nagenoeg oogverblindend worden weergegeven.

De C3 ondersteunt verder Dolby Vision, de populairste geavanceerde HDR-standaard. Op dat gebied heeft LG een streepje voor op Samsung, dat HDR10+ gebruikt. De meeste streamingdiensten en Blu-Rays gebruiken echter Dolby Vision. Kijk je veel films en series, ben je wellicht het beste af met deze LG. Maar op andere vlakken scoort de tv goed, van snelle sport tot het upscalen van reguliere 1080p-televisiebeelden.

Verder biedt LG het prettige besturingssysteem WebOS. Het wordt vaak geüpdate en biedt apps van vrijwel elke streamingdienst die je zou willen. Voor gamers is er een prima automatische game-modus, die zorgt voor de laagst mogelijke input-lag. Dat zorgt ervoor dat er geen merkbare vertraging zit tussen een druk op de knop en een actie op het scherm. Ook heeft de tv 120Hz en VRR.

Net boven de C3 zit de G3, op veel vlakken hetzelfde scherm, maar toch met wat verschillen. De grootste is de vorm: de G3 is specifiek bedoeld om aan de muur te hangen, en wordt zelfs zonder voet geleverd. De tv is opvallend dun, en wordt geleverd met een speciale muurbeugel die in de rug van het scherm verdwijnt. Dat hangt dan strak tegen de muur, wat er fraai uitziet. Verder heeft de G3 op papier een hogere helderheid. Het gaat dan echter om piekhelderheid: bij normaal gebruik is het verschil in de meeste gevallen verwaarloosbaar.

De LG C3 is er in formaten van 42 tot 83 inch. Het populairste 55 inch model is er vanaf zo'n 2000 euro. De LG G3 is er in 55, 65, 77 en 83 inch, en begint bij 2600 euro. Tip: overweeg zolang de voorraad strekt de modellen van vorig jaar, de C2 en G2. Iets minder fel, iets minder nieuw, maar nu stukken goedkoper.

Samsung S95C

Samsung moest jarenlang met lede ogen aanzien hoe zijn aartsrivaal LG er met alle lof op tv-gebied vandoor ging. Samsung maakte namelijk lang geen oled-tv's, maar sinds vorig jaar wel. De nieuwe modellen van dit jaar beloven nog beter te zijn, feller en kennelijk zonder inbrand-problemen waar de tv's van vorig jaar soms nog mee kampten.

De S95C is het topmodel, en het is op veel vlakken vergelijkbaar met de geprezen tv's van LG. Ook hier een geweldig contrast, maar op gebied van kleur en helderheid wint Samsung. Dankzij zijn quantum dot-technologie, mede ontwikkeld om lcd-tv's dichter naar oled te duwen, is dit oled-scherm nog iets kleurrijker. Dat is echter vooral naast elkaar goed te zien, maar wie houdt van volle, verzadigde kleuren is bij Samsung aan het juiste adres.

En deze Samsung is ook een stukje helderder, zeker buiten de game-modus. Wie dus vaak overdag kijkt, of met het licht aan, kan bij twijfel waarschijnlijk beter kiezen voor de Samsung. De gamer is dan weer aan het betere adres bij LG, omdat de tv's van LG een ruimere keuze aan game-instellingen hebben.

Dan is er nog Dolby Vision: de standaard waar de meeste streamingdiensten mee werken. Deze Samsung ondersteunt het technisch vergelijkbare HDR10+. Technisch vergelijkbaar, maar in de praktijk veel minder beschikbaar. En dus krijg je je HDR-beelden te zien in het minder geavanceerde HDR10. Dat gaat ten koste van de vaak prima ingestelde HDR-belichting in Dolby Vision.

Via zowel Dolby Vision als HDR10(+) vertellen makers van films en series hoe de tv een scène moet belichten. Bij Dolby Vision kan er meer informatie worden doorgegeven, met als resultaat vaak mooier beeld, beter weergegeven hoe de maker het bedoeld heeft.

De Samsung S95C is er in 55, 65 en 75 inch, verkrijgbaar vanaf 2699 euro.

Kijk ook: Zo zoek je een nieuwe tv uit

Meer gadgets die we aanraden vind je bij Bright Stuff.