1500 appmakers eisen 1 miljard van Apple: 'App Store-commissie oneerlijk'

©Unsplash

apple app store rechtszaak app-makers eisen geld
25 juli 2023 om 16:04

Meer dan 1500 appmakers in het Verenigd Koninkrijk hebben Apple gezamenlijk aangeklaagd wegens de verplichte commissie die ze aan de iPhone-maker moeten afstaan bij de verkoop van hun apps.

De aanleiding voor de Britse rechtszaak is niet nieuws, de omvang wel. Niet eerder verenigde zo'n grote groep appmakers zich tegen Apple, met zo'n hoge geldeis. De 1566 Britse appmakers eisen namelijk 785 miljoen pond, zo'n 912 miljoen euro. Volgens de appmakers zijn de commissiepercentages van Apple te hoog.

Apple rekent 15 tot 30 procent commissie over de prijs van apps en over digitale in-app aankopen. De aanklacht wordt geleid door professor Sean Ennis van de University of East Anglia. "Apple's kosten voor appmakers zijn buitensporig en alleen mogelijk door zijn monopolie op de verspreiding van apps op iPhones en iPads", aldus Ennis. "De kosten zijn op zichzelf oneerlijk, en dragen bij aan prijsmisbruik. Ze schaden zowel appmakers als consumenten."

Klagers vangen meestal bot

Apple krijgt al jaren kritiek op zijn percentages voor in-app aankopen. Spotify heeft er bij de Europese Commissie al over geklaagd, Epic Games voerde jarenlang een slepende rechtszaak tegen Apple en er zijn meer voorbeelden. Tot nu toe kreeg Apple echter steeds grotendeels gelijk.

De percentages die Apple hanteert zijn dan ook standaard. Dezelfde percentages worden ook gebruikt in de Google Play Store, en bijvoorbeeld ook in digitale gamewinkels op spelcomputers. Apple stelde eerder dat het de inkomsten deels gebruikt om de App Store aantrekkelijk en veilig te houden.

Binnenkort Europese eisen

Verder wijst het bedrijf erop dat het als oprichter van de App Store een boost heeft gegeven aan de app-economie. Apple zei eerder dat 85 procent van de ontwikkelaars in de App Store helemaal geen commissie betalen.

Klachten tegen het beleid van Apple hebben wel bijgedragen aan nieuwe Europese regels, die vanaf volgend jaar gaan gelden. Dan moeten toonaangevende bedrijven zoals Apple en Google apps van buiten hun eigen winkels om toestaan op hun platforms.

Het is niet de verwachting dat de populariteit van de App Store daarmee kleiner wordt. Op Android kunnen gebruikers al jaren zelf apps installeren, maar de Google Play Store blijft voor veruit de meeste gebruikers de aangewezen plek.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>