©Creative Commons/Emerson Collective

steve jobs zoon apple startup kankeronderzoek

Zoon van Steve Jobs treedt naar voren: hij investeert in kankeronderzoek

3 augustus 2023 om 14:51
Laatste update: 3 augustus 2023 om 21:48

De zoon van Steve Jobs stapt in de spotlight. De 31-jarige Reed Jobs richt een durfinvesteringsfonds op om kankeronderzoek te bevorderen. Een persoonlijk onderwerp voor Reed Jobs, want zijn vader overleed in 2011 aan kanker.

Reed Jobs is de zoon van Apple-oprichter Steve Jobs en Laurene Powell Jobs. De Apple-oprichter hield zijn ziekte lange tijd geheim: ruim zes jaar voor zijn overlijden kreeg hij voor het eerst de diagnose. "Mijn vader werd gediagnosticeerd toen ik twaalf was", zegt Reed Jobs nu tegen The New York Times.

Ook toen Steve Jobs nog leefde, raakte zijn zoon al geïnteresseerd in kankeronderzoek. Hij liep op 15-jarige leeftijd een zomerstage op de afdeling oncologie van de Stanford Universiteit. Nu richt hij een durfinvesteringsfonds op dat onderzoek naar kankerbestrijding moet bevorderen.

Filantropisch bedrijf van zijn moeder

Het bedrijf heet Yosemite, de naam van het nationaal park in Californië waar de ouders van Jobs getrouwd zijn. Het eerste fonds van de venture capitalist is al binnen, met 200 miljoen dollar van onder meer universiteit MIT, het Memorial Sloan Kettering Cancer Center en investeerder John Doerr.

Reed Jobs heeft al ervaring op het specifieke vlak van investeren in gezondheidsonderzoek. Zijn moeder Laurene Laurene Powell richtte 19 jaar geleden het Emerson Collective op, een filantropische investeringsmaatschappij. Reed Jobs gaf bij die organisatie al leiding aan de investeringstak gericht op kankeronderzoek. Yosemite is daarom een spin-off van het Emerson Collective.

Wetenschappers

"Ik wilde nooit een durfinvesteerder worden", vertelt Jobs. Hij ambieerde een baan als arts, maar zegt dat dit na de dood van zijn vader te moeilijk was. Nu richt hij zich dus toch op investeringen: "Ik realiseerde me dat je een enorm verschil kunt maken in welke activa daar deel van uitmaken, welke richting het inslaat en wat de wetenschappelijke focus zal zijn", aldus Jobs.

Yosemite zal ongebruikelijk te werk gaan. Er zal een winstgevende tak zijn, maar ook een fonds waar donoren geld kunnen investeren dat ten goede komt aan wetenschappers via giften. Het idee is dat wetenschappers dan zonder tegenprestatie hun onderzoek kunnen doen. Wanneer dat klaar is voor de markt, is de kans volgens Jobs groot dat hij bij Yosemite zal terugkeren voor durfinvesteringen.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>