De beste bluetooth-speakers: van groot tot klein
Lekker weer, muziekje erbij. Maar wat is de beste draadloze speaker? We zetten de beste bluetooth-speakers op een rij. Fijn voor alles van samen op het strand tot een groot tuinfeest.
Je koopt graag het beste product, logisch. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Met Bright Stuff baseren we die mening op een paar dingen. Deze keer: bluetooth speakers. Die moeten goed klinken, makkelijk werken, een lange accuduur en liefst ook nog waterbestendig. Een scherpe prijs doet ook geen pijn – dit vinden wij de beste:
Ultimate Ears Wonderboom 3
De UE Wonderboom is populair: veel te zien in parken en op het strand. Niet voor niets, want met slechts 10 centimeter hoog gooi je hem zo in elke tas. De nieuwe Wonderboom 3 is bovendien volledig waterdicht: je kan hem tot een half uur onderdompelen en hij blijft drijven. Zorgeloos luisteren dus, en nog behoorlijk lang ook: tot 14 uur. Laden moet helaas nog met ouderwets micro-usb, nog geen usb-c.
Het geluid is boven verwachting voor dit formaat, het maakt zijn naam waar. Je hoort het geluid in 360 graden, dus maakt het niet meer uit hoe je de Wonderboom 3 neerzet. Een speciale knop onderop schakelt de buitenmodus in, waarbij het volume en de bass wat hoger gaan. Zo hoor je ook op een winderig strand je muziek nog. Met de UE-app deel je de speaker makkelijk met vrienden zonder gedoe met een aux-kabel (er is ook geen mini-jack).
Hebben je vrienden ook een UE-speaker maak je samen makkelijk één groot speakernetwerk. De UE Wonderboom 3 is er in zes kleuren, en kost tussen de 75 en 99 euro.
JBL Charge 5
De beste keus voor de marathongebruiker, want de JBL Charge 5 heeft een accuduur tot 20 uur. Het Charge in de naam slaat ook echt op laden, want deze speaker doet ook dienst als powerbank. De speaker heeft een usb-a-poort – we hadden liever usb-c gezien, maar toch erg handig onderweg.
De Charge 5 is met een gewicht van een kleine kilo dubbel zo zwaar als de Wonderboom 3, en ook ongeveer dubbel zo groot. Het geluid is daar ook wel naar: 40W, voller en luider. Ook deze speaker heeft een IP67-label: volledig stofdicht, tot een half uur volledig waterdicht. Goed dus voor naast het zwembad en op het strand.
De JBL Charge 5 is er in 9 kleuren, van opvallend tot subtiel. Het JBL-logo op de zijkant is hoe dan ook redelijk opvallend. Als we iets missen, dan is het een lusje of handvatje, al is de Charge 5 wel rondom voorzien van rubber zodat 'ie overal goed blijft staan. De JBL Charge 5 kost 149,99 euro.
Sonos Roam
Sonos is vooral bekend vanwege zijn uitstekende multiroom speakers. Daar springt het bedrijf met deze Sonos Roam bluetooth-speaker slim op in, want als de Roam thuis staat, binnen wifi-bereik, dan is het een Sonos-speaker zoals alle anderen. Hij is op te nemen in groepen, twee Roams kunnen een stereopaar vormen en de Roam ondersteunt AirPlay 2.
Ga je van huis, dan schakelt de Roam automatisch over op de bluetooth-verbinding. De Roam kan één ding niet: fungeren als surround speaker voor bij de Sonos-soundbars Arc en Beam. De Roam heeft automatische Trueplay, waardoor de speaker zijn geluid constant aanpast aan de ruimte. Dat geluid klinkt goed: twee klasse-H versterkers, een mid-woofer en een tweeter zorgen voor een gebalanceerd geluid, dat prima klinkt voor een speaker van dit formaat.
De Sonos Roam is lekker draagbaar: 17 centimeter hoog, 6 breed en een gewicht van 430 gram. De speaker heeft een speeltijd van 10 uur, is in 2,5 volledig op te laden via usb-c. Draadloos laden kan ook, met standaard draadloze laders of de magnetische lader, die los 50 euro kost. Daarmee is de Roam een perfecte aanvulling op een Sonos-huishouden, met veel handige functies, veel gebruiksgemak en weinig om naar om te kijken.
De Sonos Roam is er in vijf kleuren en is te krijgen vanaf 179 euro.
Voor de grote feestjes
Wie veel meer geluid zoekt dan bij de bovenstaande handzame speakers, wijzen we graag op twee uitschieters in de klasse 'groot en luid'. De JBL Partybox-lijn en de UE Hyperboom bieden beiden heel veel geluid, voor een prijs van rond de 400 euro.
De JBL Partybox 110 is met 320 euro iets goedkoper, en biedt 160W geluid verdeeld over twee tweeters en twee woofers. Dat biedt een groot geluid met een flinke bas. De Partybox 310 heeft dezelfde tweeters maar grotere woofers, voor lage tonen die nog verder reiken.
Beide JBL's onderscheiden zich door hun ingebouwde RBG-verlichting, die meebeweegt met de muziek. Dat is een leuk element voor de liefhebber, maar het kan ook gewoon uit. De aansluitingen zijn bij beide speakers dik in orde, met twee mini-jacks, twee 6.35 mm-ingangen en individuele bediening voor gain en volume van de inputs.
De JBL's zijn verder spatwaterdicht, en allebei voorzien van een handvat. Dat mag ook wel, want de Partybox 110 weegt 10,6 kilo, de grotere 310 zelfs dik 17 kilo. De JBL Partybox 110 kost 319 euro, de Partybox 310 kost 450 euro.
De UE Hyperboom is een wat strakker ontworpen alternatief op de Partyboxen. Hier geen opvallende RGB-lampjes, maar een fraaie zuil in stemmig zwart of lichtgrijs. Hij is kleiner en lichter dan zelfs de Partybox 110, met 6,8 kilo en een hoogte van 36 centimeter. De speakers zijn wel wat anders geplaatst, zodat het geluid van de Hyperboom wat meer rondom gaat.
Dat maakt de Hyperboom meer een speaker voor op een groter feestje met een playlist, terwijl de Partyboxen meer gericht zijn op de amateur-dj. De Hyperboom is met zijn batterijduur ook flexibeler dan de Partyboxen, met bijna 24 uur tegenover de 12 uur van de Partybox 110 en 18 uur van de Partybox 310.
De UE Hyperboom is er in zwart en lichtgrijs voor 429 euro.
Meer gadgets die wij aanraden: Bright Stuff.