Met dit systeem gaat Defensie verdachte drones uit de lucht halen
Het Ministerie van Defensie heeft voor ruim 50 miljoen euro een systeem gekocht om kleine drones te detecteren en onschadelijk te maken. Dat gebeurt door de signalen of de elektronica te verstoren.
Het anti-drone-systeem wordt geleverd door het Israëlische bedrijf Elbit Systems, meldt Defensie. De apparatuur wordt ingezet op alle Nederlandse militaire vliegbases en wordt gebruikt bij de marinehaven van Den Helder en door de counterdrone-eenheid van de landmacht. Het systeem kan drones van maximaal 20 kilo detecteren en vervolgens onschadelijk maken.
Defensie spreekt van een 'soft kill'. Dat kan door het signaal te verstoren (jamming) of de elektronica te ontregelen. De drones worden dus niet uit de lucht geschoten. Het systeem van Elbit Systems kan in 360 graden en in alle weersomstandigheden drones detecteren en classificeren en vervolgens de communicatie of satellietnavigatie verstoren.
Handmatig of autonoom
De bediening kan zowel handmatig als autonoom. De apparatuur kan meerdere drones tegelijk aan en als er nieuwe typen drones op de markt komen, kunnen die later worden toegevoegd. Ook kan een drone worden overgenomen om hem vervolgens op een veilige locatie te laten landen.
'Dreiging neemt toe'
Volgens het ministerie is het anti-drone-systeem nodig omdat 'de dreiging van drones steeds meer toeneemt'. Voor het bestrijden van grotere drones heeft Defensie al meerdere luchtverdedigingssystemen, zoals de Patriots en Stingers.
Naast het verdedigen tegen 'vijandelijke acties' worden de anti-drone-systemen volgens Defensie ook gebruikt om 'vitale niet-militaire infrastructuur en processen' te beschermen.