Eerste Russische maanmissie sinds 1976 is mislukt, maar India heeft nog altijd een kans
Loena-25, de eerste Russische maanmissie sinds 1976, is neergestort op het maanoppervlak. Dat liet ruimteagentschap Roskosmos zondagochtend weten.
De maanmissie werd op 11 augustus gelanceerd en kwam deze week woensdag in een baan rond de maan terecht. Normaal gezien zou die op maandag 21 augustus afdalen naar de oppervlakte van het hemellichaam.
Op zaterdag, twee dagen voor de landingspoging, moest Loena-25 een laatste manoeuvre uitvoeren, die het vaartuig in de correcte baan moest brengen om de zuidpool te bereiken. Maar toen ontstond volgens Roskosmos een “abnormale situatie”. Daardoor kon het manoeuvre niet worden uitgevoerd. Meer liet het Russische ruimteagentschap toen niet weten.
Zondagochtend doorbrak Roskosmos de radiostilte. Het agentschap was de controle over Loena-25 kwijtgeraakt en het ruimtevaartuig is intussen neergestort op het maanoppervlak. "Het apparaat bewoog in een onvoorspelbare baan en hield op te bestaan als gevolg van een botsing met het oppervlak van de maan”, aldus Roskosmos.
Ook India is onderweg
Rusland hoopte om met Loena-25, een missie die al meermaals werd uitgesteld, een primeur te halen. Het moest de eerste landing ooit zijn van een ruimtevaartuig rond de zuidpool van de maan, een regio die interessant is voor onderzoekers omdat er zich waterijs bevindt. Ook India, China en de VS hebben interesse in de regio. Die laatste twee willen er uiteindelijk zelfs een bemande maanbasis bouwen.
Opvallend: ook India zal binnen enkele dagen proberen om een onbemande sonde rond de zuidpool van de maan te laten landen. Zondagochtend, terwijl het nieuws over Loena-25 uitkwam, berichtte het Indiase ruimteagentschap (ISRO) dat de maanmissie Chandrayaan 3 met succes een manoeuvre had uitgevoerd dat het vaartuig in de juiste baan rond de maan plaatste. ISRO zal op 23 augustus een landingspoging ondernemen.
Weer een mislukking voor Rusland
Loena-25 was de eerste Russische maanmissie sinds 1976, toen de onbemande Loena-24 op het hemellichaam landde. De robotische sonde slaagde er toen in om 170 gram maansteen terug te brengen naar de aarde.
Sinds het einde van de Sovjet-Unie is geen enkele Russische missie naar een ander hemellichaam nog geslaagd. In 1996 probeerde Rusland een sonde naar Mars te sturen en in 2011 eentje naar Marsmaan Phobos, maar beide missies mislukten.