Rechter: geen auteursrechten voor AI-kunst

©Unsplash

ai kunst kunstmatige intelligentie auteursrechten
20 augustus 2023 om 15:34
Laatste update: 20 augustus 2023 om 17:56

Kunst die is gemaakt met kunstmatige intelligentie kan niet auteursrechtelijk beschermd worden. Dat heeft een Amerikaanse rechter besloten.

De Amerikaanse computerwetenschapper Stephen Thaler klaagde het Amerikaanse auteursrechtenbureau eerder aan omdat hij geen auteursrechten mocht krijgen op een kunstwerk dat hij maakte met behulp van zijn zelfontwikkelde AI-model, de Creativity Machine. Nadat hij werd afgewezen, noemde hij dat besluit 'willekeurig, grillig, en niet in overeenstemming met de wet'.

Als Thaler zijn zin had gekregen, zou de AI officieel erkend worden als de maker van het werk, maar zou de computerwetenschapper de eigenaar blijven. Volgens de rechter die de zaak behandelde, Beryl A. Howell, is daar echter geen wettelijke basis voor. Zij oordeelde vrijdag dat er nog nooit auteursrechten zijn verleend voor werk dat 'niet van menselijke hand' was en noemde een menselijke oorsprong van een kunstwerk als een 'basisvereiste van het auteursrecht'. Toch erkende de rechter dat bestaande wetgeving rond auteursrechten in de nabije toekomst wellicht zal veranderen door de opkomst van AI. 

Thaler is van plan in beroep te gaan, liet zijn advocaat, Ryan Abbot, weten aan Bloomberg Law. "We zijn het op respectvolle wijze oneens met de interpretatie van de Copyright Act door de rechtbank", klinkt het. Het auteursrechtenbureau zelf liet in een verklaring weten dat het de beslissing van de rechtbank juist vindt.

AI zet auteursrecht op zijn kop

Ook grote techpartijen willen dat de auteursrechtwetgeving wordt herzien door de opmars van AI. Eerder deze maand pleitte Google zelfs voor een enorme aanpassing van de wetgeving, zodat AI zonder toestemming alle content op het internet zou mogen gebruiken om algoritmes te trainen. 

Techbedrijven kregen de voorbije maanden veel kritiek, omdat ze zonder toestemming data van het internet gebruikten om hun AI-modellen te trainen. Onder andere OpenAI, Meta en Stability AI werden daarvoor zelfs al aangeklaagd

Als Google zijn zin krijgt, kunnen media, schrijvers en kunstenaars kiezen om hun content niet beschikbaar te maken voor gebruik door AI, via een opt-out. Dat zou de manier waarop auteursrechten werken volledig omdraaien. Momenteel moeten rechthebbenden juist toestemming geven voor het gebruik van hun materiaal.

Lees meer nieuws over kunstmatige intelligentie.