Wetenschappers waarschuwen: baby's lopen achterstanden op door schermgebruik
Eenjarigen die meer dan 4 uur per dag naar schermen kijken lopen volgens een nieuw onderzoek een vertraging in hun ontwikkeling op. Ze hebben jaren later nog verschillende achterstanden.
Dat te veel schermtijd niet goed is voor kinderen, is al langer duidelijk. Maar wetenschappers hebben nu ook de gevolgen voor hele jonge kinderen onderzocht: eenjarige baby's. Want ook die kleintjes kijken steeds vaker naar schermen. De eenjarigen die aan meer schermtijd werden blootgesteld dan hun leeftijdsgenoten kampten op 2- en 4-jarige leeftijd met achterstanden wat betreft hun communicatieve vaardigheden en hun probleemoplossend vermogen, meldt The New York Times.
Ook hadden de 'schermbaby's' op 2-jarige leeftijd een vertraging in de ontwikkeling van hun fijne motoriek en hun persoonlijke en sociale vaardigheden, maar die achterstand was rond hun vierde levensjaar wel weer ingehaald.
Het onderzoek, dat maandag is gepubliceerd in The Journal of the American Medical Association Pediatrics, vond een verband tussen de schermtijd van baby’s en de vertragingen in hun ontwikkeling. De schermtijd zelf zou niet de oorzaak zijn, wel dat dit ten koste ging van face-to-face interactie met hun ouders, zeggen experts in The New York Times. Onder meer gezichtsuitdrukkingen, intonatie en fysieke feedback zijn cruciaal voor baby's. "Dat gebeurt niet als je naar het scherm kijkt", aldus ontwikkelingspsycholoog David J. Lewkowicz.
Schermtijd beperken
Hoe meer schermtijd de baby's kregen, hoe groter de kans dat ze ontwikkelingsachterstanden vertoonden, aldus de wetenschappers. Het onderzoek werd gedaan onder ouders van bijna achtduizend jonge kinderen in Japan. Slechts 4 procent van de baby's keek 4 uur of langer naar schermen, 18 procent keek tussen 2 en 4 uur en de rest minder dan 2 uur.
In Nederland ligt het schermgebruik van baby's waarschijnlijk nog een stuk hoger. In een recent Nederlands onderzoek gaf een kwart van de ouders van 0- en 1-jarigen aan dat hun kind minstens 2 uur per dag aan beeldschermen besteedde.
Soorten schermgebruik
De onderzoekers maakten overigens geen onderscheid tussen schermtijd die bedoeld was om educatief te zijn en die alleen gericht was op vermaak. Dat willen ze in een vervolgonderzoek wel meenemen.
De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om jonge kinderen tot 2 jaar zo weinig mogelijk media te laten gebruiken en kinderen tot 5 jaar bijvoorbeeld slechts maximaal 1 uur per dag. Nederlandse kinderen tot en met 6 jaar besteden gemiddeld 100 minuten per dag aan digitale media.
Lees ook: Apple erkent blunder met Schermtijd, kinderen kunnen limieten omzeilen