Nieuwe AI-resultaten van Google noemen Adolf Hitler 'inspirerende leider'
De AI-systemen van Google zijn opnieuw in opspraak geraakt. Gebruikers zijn boos over de nieuwe AI-informatieblokken in de zoekresultaten die Adolf Hitler vermelden als een van de 'beste', 'meest effectieve' en 'meest inspirerende' wereldleiders uit de geschiedenis.
Google is onlangs begonnen met het testen van door AI gegenereerde informatie boven de zoekresultaten. Net als bij de Google Bard, die chatbot die aan de lopende band onzin uitkraamt, gaat het bij de AI-informatieblokken in de zoekmachine ook nog vaak mis. De Google-resultaten op vragen over de beste wereldleiders uit de geschiedenis wekten de afgelopen dagen zowel verbazing als woede. De Google AI zet namelijk Adolf Hitler doodleuk in die lijstjes, blijkt uit screenshots die door X-gebruikers zijn gedeeld.
Met de zogeheten Search Generative Experience wil Google gebruikers van zijn zoekmachine direct antwoorden geven bovenaan de normale resultaten, bijvoorbeeld in de vorm van lijsten. Zoals de lijstjes met de 'meest effectieve' of de 'meest inspirerende' leiders. Daar staat volgens Google naast Adolf Hitler ook de Chinese dictator Mao Zedong tussen. Mao was ook verantwoordelijk voor vele miljoenen doden. Zoals sommige X-gebruikers opmerken: een techreus als Google zou dit soort blunders met een paar simpele filters kunnen voorkomen.
Groeiende zorgen over AI-desinformatie
Het is weer een verontrustend voorbeeld van de gebreken van de huidige AI-systemen, die techbedrijven desondanks met enorme haast uitrollen. Dat terwijl er grote zorgen zijn over de gevolgen van de technologie voor de verspreiding van desinformatie en propaganda. De AI-systemen van Google kwamen eerder in opspraak nadat ze bijvoorbeeld in antwoorden slavernij en genocide rechtvaardigden.
Ook antwoordde de AI-chatbot Google Bard onlangs aan Bright dat Mark Rutte 'getrouwd is en drie kinderen' heeft. Google zei in een reactie daarop dat de AI-functies nog experimenteel zijn. "Het is bekend dat zulke taalmodellen kunnen hallucineren en onjuiste informatie als feit presenteren. Het is een uitdaging voor onderzoekers en wetenschappers om dat op te lossen."
In een antwoord op een vraag over hoe het nu gaat met de failliete Amsterdamse e-bike-fabrikant VanMoof antwoordt Google Bard nu als volgt: "VanMoof verwacht dat het in 2024 zo’n 100.000 fietsen zal produceren, een stijging van 50 procent ten opzichte van 2023."