© Tesla

elon musk tesla cybertruck bouwkwaliteit panel gaps

Musk niet blij met kwaliteit Cybertruck: 'Als Lego het kan, kunnen wij het ook'

24 augustus 2023 om 20:38
Update: 24 augustus 2023 om 20:56

Elon Musk is niet blij met de bouwkwaliteit van de Cybertruck, de langverwachte elektrische pick-uptruck van het merk. In een e-mail maakt de Tesla-topman de vergelijking met speelgoedmerk Lego en roept hij zijn werknemers op om nauwkeuriger werk te leveren.

"Vanwege de aard van de Tesla Cybertruck, die is gemaakt van glanzend metaal met voornamelijk rechte randen, is elke dimensionale variatie zichtbaar", klinkt het in de interne e-mail, die voor het eerst werd gedeeld door de Cybertruck Owner’s Club

Alle onderdelen van het voertuig, 'zowel intern als van leveranciers', moeten volgens Musk ‘worden ontworpen en gebouwd met een nauwkeurigheid van minder dan 10 micron’, ofwel een duizendste van een millimeter. "Als Lego en frisdranken, die erg goedkoop zijn, dit kunnen, dan kunnen wij dat ook", zegt de Tesla-topman. 

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Musk zijn werknemers op de vingers tikt voor een inconsistente bouwkwaliteit. Ook in 2018, toen de productie van de Model 3 fors werd opgeschaald, moest Tesla al op kritiek rekenen voor de soms grote paneelopeningen bij sommige auto’s.

Dat jaar stuurde de Tesla-CEO een e-mail naar zijn werknemers, waarin hij het volgende zei: "Onze auto moet zo nauwkeurig en precies ontworpen en gebouwd worden dat, als een eigenaar afmetingen, paneelopeningen en vlakheid meet en hun metingen niet overeen komen met de Model 3 specificaties, het gewoon betekent dat hun meetlint verkeerd is." Toch lijkt het er niet op dat Tesla er in is geslaagd om een consistente bouwkwaliteit te leveren.

Lancering Cybertruck

Of de problemen worden opgelost of niet: Tesla is in juli na jaren vertraging gestart met de productie van de Cybertruck. Dat zal in het begin relatief traag verlopen, net als met de Model 3 in 2017 het geval was. Volgens Deutsche Bank-analist Emmanuel Rosner zal Tesla er dit jaar maar zo’n 2000 leveren. 

Het startschot voor de productie werd meermaals uitgesteld, omdat het unieke ontwerp van de Cybertruck voor technische uitdagingen zorgde. Vooral het feit dat de carrosserie uit roestvrij staal bestaat, heeft roet in het eten gegooid. Roestvrij staal is duur, moeilijk te vormen en vereist speciale lastechnieken. Ook moesten sommige onderdelen, zoals de gigantische ruitenwissers, op maat worden gemaakt.

Lees ook: Productie Tesla Cybertruck is eindelijk begonnen