De beste gps-trackers voor je fiets

©Invoxia

beste gps tracker elektrische fiets e-bike trackers diefstal volgen terugvinden
25 augustus 2023 om 22:26
Update: 28 augustus 2023 om 13:06

Fietsen worden helaas vaak gestolen, zeker als ze elektrisch zijn. En omdat lang niet alle fietsen en e-bikes een ingebouwde tracker hebben, zetten we de beste op een rijtje. Ze kosten wat, maar lang niet zoveel als een nieuwe fiets.

Het kan lonen om je fiets vindbaar te maken via een gadget. Onlangs nog was een vrouw uit Utrecht 'wereldnieuws', omdat ze haar gestolen fiets dankzij een Apple AirTag weer terugvond. En wat te denken van de gestegen kosten voor het verzekeren van je fiets – als het al kan, want elektrische bakfietsen en fatbikes raken bij verzekeraars uit de gratie. Wat je situatie ook is: het is verstandig om je dure fiets van een tracker te voorzien, je weet immers maar nooit. Dit vinden wij de beste trackers, voor verschillende doeleinden.

AirTag, Tile en SmartTag

Deze trackers zijn eigenlijk meer bedoeld voor aan je fietssleutel dan voor aan de fiets zelf, maar schrijf ze niet zomaar af. Dit soort trackers hebben namelijk een aantal duidelijke voordelen. Ten eerste de prijs: enkele tientjes, en geen abonnementskosten. Bovendien gaat de knoopcelbatterij van deze trackers maanden mee, en daarna vervang je 'm zelf. Verder is het gebruik simpel en kan je de trackers makkelijk overal op je fiets verstoppen: in speciale fietsbellen, fietslampjes of bidonhouders bijvoorbeeld.

Het grote nadeel is dat deze trackers geen eigen gps aan boord hebben. Ze hebben enkel bluetooth, en geven hun locatie door via telefoons die in de buurt zijn. De AirTag geeft bijvoorbeeld zijn locatie door elke keer dat er een iPhone passeert – dat hoeft dus niet je eigen iPhone te zijn. Zodra dat gebeurt, weet je waar je AirTag en het bijbehorende voorwerp is. Maar is er geen iPhone in de buurt, dan krijg je ook geen nieuwe locatie door. Die kans is bij Samsung Galaxy SmartTags en Tiles al wat lager, omdat er minder apparaten in die zoeknetwerken zitten. 

Bovendien gaan dit soort trackers op termijn piepen, en krijgt een dief op zijn telefoon zelfs melding van de tracker. Dat is om stalking te voorkomen, en dat maakt AirTags, Tiles en Samsung SmartTag-trackers toch niet ideaal. Ze zijn vooral fijn om je fiets terug te vinden in een drukke stalling, maar voor je peperdure elektrische bakfiets kun je beter wat zwaarder geschut nemen.

Een Apple AirTag kost 35 euro per stuk, een Tile is er vanaf 24 euro en de Samsung SmartTag is er vanaf 50 euro.

Invoxia Bike Tracker

Een gps-tracker die speciaal is gemaakt voor fietsen. Dat begint al bij het uiterlijk: de Invoxia ziet eruit als een normaal achterlicht, en valt dus niet op. De tracker heeft eigen gps aan boord, en ook een mobiele verbinding om die locatie steeds door te geven.

De locatie van je fiets wordt elke vijf tot tien minuten doorgegeven. De geschiedenis blijft bewaard, zodat je precies ziet welke reis je fiets heeft afgelegd. Ook zit er een bewegingssensor in, zodat je al een bericht kan krijgen als er iemand aan je fiets morrelt. Ook kan je veilige plekken instellen, zodat je niet te vaak zo'n melding krijgt.

De batterij houdt het maximaal drie maanden uit, en is daarna in anderhalf uur weer op te laden via usb. Bij de Invoxia Bike Tracker zit een 3-jarig abonnement inbegrepen voor het ontvangen van de gps-meldingen. Na die drie jaar kost het verlengen 24,95 euro per jaar.

De Invoxia Bike Tracker kost 149 euro.

AlterLock

Deze gps-tracker is bedoeld voor onopvallende montage onder de bidonhouder en dus het meest gericht op wielrenfietsen, al kan je de slanke tracker in een bakfiets ook wel verstopt krijgen. De AlterLock geeft de GPS-locatie pas door als 'ie beweging detecteert, waardoor de batterij tot 1,5 maand meegaat.

Bovendien heeft de AlterLock een eigen geluidsalarm, wat dieven ook al zal afschrikken. Verder krijg je dus de locatie doorgeseind, maar daar betaal je wel voor: na 1 gratis maand 40 euro per jaar of 4 euro per maand, voor trekking via het Sigfox-netwerk. AlterLock zelf kost 139,99 euro.

BikeFinder

Nog zo'n tracker die goed te verstoppen is, ditmaal in het stuur van de fiets. De BikeFinder is een lange cilinder die je zo in de holle buis van je stuur schuift. Dat werkt ook bij gebogen handvatten zoals van een wielrenfiets, want de BikeFinder is deels flexibel.

Door de plaatsing in het stuur is de BikeFinder best groot, waardoor 'ie een batterijduur tot 8 weken kan beloven. En ook deze tracker heeft een bewegingssensor, zodat je melding krijgt als je fiets bewogen wordt. Daarna kan je de locatie via gps bijhouden.

Ook BikeFinder werkt alleen met een abonnement van 3,19 tot 5,49 euro per maand afhankelijk van voor hoe lang je afsluit. De BikeFinder zelf kost 180 euro.

Monimoto 7

Deze tracker is vooral gericht op motorfietsen en is wat groter: 9,4 bij 6,1 centimeter. Onder een fietszadel zal 'ie wat sneller opvallen, maar in een bakfiets of fatbike is de Monimoto ook goed te monteren. Dit apparaatje pakt het wat anders aan: via een bijbehorende sleutelhanger.

Monimoto gaat er vanuit dat de kust veilig is zolang de sleutelhanger in de buurt is. Pas als die buiten bluetooth-bereik is, wordt de tracker actief. Dat scheelt weer stroom, waardoor de batterij tot wel 12 maanden mee kan gaan afhankelijk van hoe vaak je gps-updates van de Monimoto wil. Er zitten gewoon twee AA-batterijen in de Monimoto, wat vervangen makkelijk maakt.

Ook de Monimoto 7 werkt alleen met een abonnement. De eerste twee maanden zijn inbegrepen, daarna betaal je 39 euro per jaar. De Monimoto zelf kost 149 euro.

Tracefy

Nog een stapje boven de GPS-tracker met abonnement zit de tracker inclusief bike hunters. Tracefy biedt zo'n dienst, waarbij een team dus op zoek gaat naar je fiets als die gestolen is. Ook komen ze de tracker zelf in je fiets installeren, zodat je daar geen omkijken naar hebt.

De basisfuncties van Tracefy zijn hetzelfde als bij bovenstaande gps-trackers. De locatie wordt dus steeds doorgegeven, zodat je bij diefstal weet waar je fiets is. Tracefy is echter primair ontwikkeld om door fietsenwinkels geïnstalleerd te worden. Dat is wat ingewikkelder, maar heeft ook voordelen. Zo hoef je de Tracefy in principe nooit op te laden, omdat 'ie kan meeliften op de accu van je elektrische fiets. Ook zit er een back-up-batterij in, die het zo'n 2,5 week kan uithouden.

Tracefy heeft daar bovenop twee troeven. De eerste: de bike hunters. Die mensen gaan op jacht naar je gestolen e-bike, die in 90 procent van de gevallen wordt teruggevonden. Bovendien krijg je door het installeren van de tracker korting op fietsverzekeringen van ENRA, Kingpolis en de ANWB.

Die zaken zijn natuurlijk niet gratis: een abonnement op Tracefy kost 89,95 euro voor één jaar. Wie voor 3 jaar afsluit betaalt 74,95 euro per jaar, bij 5 jaar betaal je 64,95 per jaar. De tracker zelf kost 275 euro inclusief installatie, of 200 euro als je 'm zelf kan aansluiten.

Bekijk meer gadgets die we aanraden: Bright Stuff.