Barst AI-bubbel binnenkort? 'Veel problemen'
De Amerikaanse psycholoog en AI-expert Gary Marcus verwacht niet dat generatieve AI zo'n grote invloed zal hebben als veel mensen in de techwereld denken. Volgens hem zijn er nog veel problemen met de technologie, waar momenteel geen oplossingen voor bestaan.
Meerdere gerenommeerde instituten, zoals de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en investeringsbank Goldman Sachs, voorspellen dat generatieve AI een enorme impact zal hebben.
Volgens een OESO-rapport zal de technologie de werkvloer 'fundamenteel veranderen', terwijl Goldman al waarschuwde voor 300 miljoen jobs die verloren zouden kunnen gaan. Honderden mensen uit de techwereld eisten eerder dit jaar zelfs een pauze van de ontwikkeling van AI, omdat de technologie te ontwrichtend zou kunnen worden indien alles te snel gaat.
Niet zoals de smartphonerevolutie
In een blogpost schrijft Marcus echter dat er nog 'veel serieuze, onopgeloste problemen' zijn rond generatieve AI. Hij waarschuwt daarin meteen dat overheden en bedrijven een grote fout maken door ervan uit te gaan dat programma's als ChatGPT de wereld zullen veranderen, net zoals internet en smartphones dat eerder deden.
Volgens Marcus zal de bubbel snel barsten. "Het hele veld van generatieve AI, tenminste bij de huidige waarderingen, zou vrij snel tot een einde kunnen komen", schrijft hij. De AI-expert denkt dat de technologie vooral een nicheproduct zal worden voor marketeers en programmeurs, maar dat het grote publiek er weinig aan zal hebben.
Grote uitdagingen
Dat komt omdat de technologie volgens hem nog een aantal grote uitdagingen moet overwinnen, van "hun neiging om onjuiste informatie te 'hallucineren' tot hun onvermogen om betrouwbaar samen te werken met externe tools". Ook wijst hij op de 'instabiliteit' van de AI-tools, waardoor ze 'minder geschikt zijn voor gebruik in grotere systemen'.
Volgens de expert zullen die problemen niet snel worden opgelost. Zodra mensen dat doorhebben, zal er een grote correctie plaatsvinden, denkt hij. De aandelenkoers van bedrijven als chipmaker Nvidia, dat momenteel profiteert van de AI-golf, zou in dat geval in elkaar kunnen storten.