©Unsplash

kadaster database adressen miljoenen nederlanders op straat privacy

Gevaarlijk: miljoenen adressen op naam te vinden door lek Kadaster

28 augustus 2023 om 14:46

Een gevaarlijk lek bij het Kadaster zorgt ervoor dat iedereen toegang kan krijgen tot het afgeschermde deel van de database van de instantie. Tik een naam in, dan krijg je het bijbehorende adres – ook van politici en beroemdheden.

Datalekken worden altijd hoog opgenomen. Logisch, want vaak komen namen en bijbehorende adressen op staat te liggen. Dan kan zomaar iedereen opzoeken waar je woont, en dat wil niet. Des te gevaarlijker is het lek bij het Kadaster, ontdekt door RTL Nieuws. Het Kadaster heeft immers niet zomaar een paar adressen, maar de volledige Basisregistratie Adressen en Gebouwen. Met andere woorden: de gegevens van de eigenaren van alle adressen van Nederland liggen op straat, ruim zes miljoen.

Door het lek kan je daadwerkelijk een voor- en achternaam invoeren, en krijg je de adresgegevens van die persoon, zolang die een koophuis heeft. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren: het adres van premier Mark Rutte is bijvoorbeeld gewoon te vinden. Ook dat van de vaak bedreigde minister Hugo de Jonge, van NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff, van journalist Chris Klomp en nog veel meer.

Handel in adressen

In adressen uit het Kadaster wordt ook actief gehandeld in bijvoorbeeld criminele Telegram-groepen. Het moge duidelijk zijn hoe gevaarlijk het is dat zomaar iedereen adressen van ministers en journalisten kon opzoeken, maar bijvoorbeeld ook van ex-partners die bewust ver verhuisd zijn: pesten, bedreigen en doxing liggen dan op de loer.

Tot nu toe was het namelijk kinderlijk eenvoudig om een professioneel account aan te maken bij het Kadaster, waarmee je toegang kreeg tot de volledige zoekfunctie. Meer dan een KVK-inschrijving en een rekeningnummer had je niet nodig om toegang te krijgen. Inmiddels heeft het Kadaster actie ondernomen, op last van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Wetswijziging nodig

Maar het belangrijkste euvel is niet opgelost: het blijft voor iedereen met een professioneel account mogelijk om in de database te zoeken op naam. Uiteindelijk moet die professionele zoekfunctie worden beperkt tot specifieke beroepsgroepen, zoals notarissen en gerechtsdeurwaarders. Daar is echter een wetswijziging voor nodig. Er moet dan worden vastgesteld wie er toegang tot de gegevens mag hebben, waar nu een grijs gebied bestaat met bijvoorbeeld journalisten en makelaars.

Experts reageren tegenover RTL Nieuws verbolgen op het gebrek aan controle op de toegang tot het Kadaster. "Het is onacceptabel dat de overheid niet inziet dat de wereld verandert, onze samenleving verhardt, maar geen actie onderneemt om de huidige risico's goed in te schatten. Dan zou je een functie als 'zoeken op naam' nooit zo makkelijk beschikbaar maken. Het is ongelofelijk naïef om te denken dat zo'n functie niet wordt misbruikt", aldus cybersecurity-expert Dave Maasland.

Lees meer nieuws over privacy.