Britten zijn 'machtsmisbruik' door Google beu en komen met een enorme claim

©Unsplash

google zoeken concurrentie android mobiel iphone samsung
7 september 2023 om 17:42

Google wordt opnieuw beschuldigd van het misbruiken van zijn dominante positie met de zoekmachine. De Britse consumentenorganisatie Consumer Voice heeft namens alle Britten die Google gebruiken een massaclaim ingediend van omgerekend ruim 8 miljard euro.

Namens 65 miljoen Britse consumenten heeft Consumer Voice donderdag een claim tegen Google ingediend bij het Competition Appeal Tribunal in Londen. Als de organisatie de zaak wint, krijgt elke Britse Google-gebruiker zo'n 100 Britse pond (116 euro) uitgekeerd.

Volgens Consumer Voice heeft Google de concurrentie op mobiele apparaten buitenspel gezet door fabrikanten van Android-telefoons te verplichten om Google Search en Chrome vooraf te installeren. Anders kregen ze geen licentie voor het gebruik van de Google Play-appwinkel. 

De zoekreus betaalt jaarlijks miljarden aan partijen als Apple, Samsung en Xiaomi voor het instellen van Google als de standaardzoekmachine op hun apparaten. Zo betaalde Google in Groot-Brittannië in 2019 zo’n 1,2 miljard pond aan Apple om de standaardzoekmachine in de Safari-browser te worden.

Kosten doorberekend aan consumenten

De praktijken van Google hebben volgens Consumer Voice geleid tot hogere prijzen voor adverteerders. Zij berekenen die kosten weer door aan consumenten, die jarenlang meer moesten betalen voor goederen en diensten dan als er wel echte concurrentie op de online-zoekmarkt was geweest.

"Google’s dominantie heeft geleid tot hogere prijzen voor consumenten. Ondanks ingrijpen door toezichthouders in Europa en aanklachten in de VS, gaat Google door met het verstoren van de zoekmarkt, zodat het meer geld kan verdienen aan adverteerders", zegt Nikki Stopford van Consumer Voice.

Google wil zich 'krachtig' verzetten

Google noemt de zaak in een reactie 'speculatief en opportunistisch'. Google zegt zich 'krachtig' te verzetten tegen de claim. "We verdienen alleen geld als advertenties nuttig en relevant zijn, zoals blijkt uit klikken, tegen een prijs die wordt bepaald door een real-time veiling", reageerde Google in Britse media.

In januari spande het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen Google een mededingingszaak aan, omdat de techreus de online-advertentiemarkt zou monopoliseren. De Europese Commissie gaf Google in totaal al 8 miljard euro aan boetes wegens machtsmisbruik.

Lees meer nieuws over Google