De beste mesh-routers voor snelle wifi overal in huis

©Netgear

beste wifi router mesh routers internet kpn superwifi ziggo smartwifi odido
8 september 2023 om 20:10
Laatste update: 11 september 2023 om 16:25

Heb je razendsnel internet in de meterkast, maar op de bovenverdieping nauwelijks bereik? Dan heb je een mesh-netwerk nodig, zodat je overal in huis een goede wifi-verbinding hebt. Dit vinden wij de beste mesh wifi-routers.

Bij de meeste mensen komt het internet in de meterkast het huis binnen. Een fijne plek om lelijke modems, hubs en routers te verstoppen, maar vaak niet de meest centraal gelegen plek in huis. Dat merk je aan het wifi-signaal: hoe verder je van de meterkast met je router zit, hoe slechter en trager de internetverbinding wordt.

De meest gebruiksvriendelijke oplossing voor dit probleem is een mesh-netwerk. Dat is eigenlijk een moderne variant op de inferieure wifi-versterker. Want een wifi-versterker maakt een apart netwerk aan, waar je handmatig tussen moet wisselen. Een mesh-netwerk is een set met meerdere kleine wifi-punten, die samen één netwerk met één naam en wachtwoord vormen. Al je apparaten springen zelf automatisch naar het mesh-punt dat op die plek het sterkste signaal biedt.

Je kan de mesh-punten op twee manieren aansluiten: met of zonder draad. Met draad is het meest optimaal, omdat elk mesh-punt dan de volledige bandbreedte kan benutten. Heb je niet de mogelijkheid om op meerdere plekken in huis een ethernetkabel te leggen, kan mesh ook volledig draadloos gebruikt worden. Dan heb je nog steeds overal goed bereik, maar je levert dan wel wat in op bandbreedte.

In een mesh-netwerk wordt de bandbreedte bij elke sprong tussen de mesh-punten grofweg gehalveerd. Dat komt omdat draadloze verbindingen maar één ding tegelijk kunnen doen: verzenden of ontvangen. In een lange keten van mesh-schakels heb je dan wel overal een sterk signaal, maar een steeds lagere bandbreedte hoe verder je van de 'moeder'-router bent.

Daar is echter ook weer een oplossing voor: Wifi 6E. Zulke routers gebruiken een extra frequentie, de 6GHz, waardoor de bandbreedte tussen de mesh-punten hoger is. Daar profiteer je zelfs van als je verder geen Wifi 6E-gadgets hebt, al is de zwakke plek van 6GHz wel de afstand. Een opvolger staat in de startblokken voor eind 2024. Dan verschijnen de eerste Wifi 7-routers, die de bandbreedte verviervoudigen, tot 46Gbps.

Tot het zover is, vinden wij dit de beste mesh-routers, met Wifi 6 of Wifi 6E.

De Rolls-Royce: Netgear Orbi 960

Dit is de set voor wie helemaal nergens op wil besparen – zowel in snelheid als in prijs, want met 1899 euro is de Orbi 960-set behoorlijk aan de prijs. Daar krijg je wel wat voor, met een gigantische bandbreedte voorop. Deze Orbi-set gebruikt vier wifi-banden om zestien onafhankelijke datastromen heen en weer te sturen, over drie frequenties.  

Dat zorgt bij elkaar voor een theoretische maximum bandbreedte van 10,8Gbps. Of je dat haalt, hangt af van de afstand tussen apparaten en de manier van aansluiten, maar weinig andere sets komen momenteel bij deze snelheid in de buurt.

De Orbi's zien er verder vrij mooi uit, en zijn beschikbaar in zwart en wit. De routers en losse satellieten zijn voorzien van voldoende fysieke poorten. Zo bieden de satellieten drie 1 gigabitpoorten, en eentje op 2,5 gigabit. En ook de app voor al het instelwerk is fraai en begrijpelijk vormgeven. Dat is bij de meeste concurrentie nog wel anders. Bovendien heeft dit systeem snelle eigen chips die de datastromen intelligent verdelen: de apparaten die het snelst willen en kunnen, krijgen de snelste databaan.

Onder de streep is de Netgear Orbi 960 de set voor de meest veeleisende gebruiker. Voor die mensen zet Netgear alle sluizen open, met de hoogste snelheid en geweldige dekking. Daar betaal je zoals gezegd wel fors voor: 1899 euro voor een set met drie mesh-routers, of 2599 euro voor een systeem met vier stuks.

De Wifi 6E-instapper: Google Nest Wifi Pro

Voor wie wel de voordelen van wifi 6E zoekt, zonder gigantisch in de buidel te tasten, heeft Google de Nest Wifi Pro. Ook deze set gebruikt dus de extra 6GHz-band voor snellere onderlinge communicatie tussen de punten.

Anders dan bij de Netgear Orbi, kan je de Nest Wifi Pro ook per één of twee kopen. In de praktijk zal je er minstens twee willen hebben, om van die grotere mesh-dekking te profiteren. Een enkele Nest Wifi Pro kost 219 euro, twee stuks kosten 329 euro. Verschillende webshops bieden daarnaast ook setjes van drie (485 euro), vier (581 euro) en vijf (776 euro) stations.

Ook Google heeft de app goed op orde, waardoor het instellen soepel en makkelijk gaat. Deze Wifi Pro kan ook de datastromen zelf toewijzen, en er is een uitgebreide afdeling voor ouderlijk toezicht. Zo kun je het internet vanaf de bron afschermen voor je kinderen: in de praktijk vaak stukken effectiever dan het kinderslot op telefoons, waar jonge gebruikers toch altijd weer een maas in weten te vinden.

De Nest Wifi Pro is wat kleiner dan de Orbi, en heeft ook minder poorten: twee stuks van 1Gbps per station. Een pluspunt van deze Nest-set is de ondersteuning voor zowel Matter als Thread. Deze smart home-standaarden worden de komende jaren steeds belangrijker. Door ze nu al te ondersteunen, zorgt Google dat al je smart home-producten straks overal in en om het huis goed bereikbaar zijn.

Met zijn hoogglans witte afwerking en ronde vormen is de Nest Wifi Pro één van de fraaiste mesh-routers op de markt. Deze kan je best prominent op een kastje zetten, en dat is ook de bedoeling. Want de technologie kan nog zo snel zijn, in een kastje lever je meteen weer aan snelheid in.

De goedkoopste optie: bij je provider zelf

Vroeger kocht iedereen een eigen wifi-router, inmiddels zijn het modem en de router bij veel providers één apparaat. En voor veel gebruikers is die router ook goed genoeg – alleen jammer dat 'ie in de meterkast staat. Daarom bieden veel providers inmiddels prima mesh-routers, die goed samenwerken met de router die bij je abonnement in bruikleen is.

KPN biedt bijvoorbeeld SuperWifi, een set van twee mesh-punten met Wifi 6 die samenwerken met Box 12, die ook Wifi 6 heeft. De set van 2 SuperWifi-punten kost 199 euro, maar KPN geeft ze momenteel ook gratis weg bij nieuwe abonnementen (wie al abonnee is: bel vooral de klantenservice als je aan verlenging toe bent).

Die SuperWifi-punten presteren in de praktijk prima. De webinterface is niet zo fraai als de apps van Netgear en Google, maar eenmaal ingesteld regelt ook dit systeem zelf alle datastromen. De onderlinge verbindingen tussen de punten komen bij optimale plaatsing boven de 1,5Gbps, al gaat die nog tweemaal door de helft, vanwege het over en weer tussen bijvoorbeeld smartphone, mesh-punt en router. Ook deze punten zijn echter allemaal bedraad aan te sluiten zodat er draadloos meer bandbreedte overblijft.

En ook Ziggo biedt mesh-punten, met zijn SmartWifi-pods. We probeerden al eens zo'n set, die je bij Ziggo zowel kan kopen als huren. Kopen kost eenmalig 100 euro, huren kost 2,50 euro per maand. Na 40 maanden ben je dus voordeliger uit met kopen – maar huren is toekomstbestendiger. Als Ziggo op termijn weer met snellere punten komt, wissel je je oude gewoon weer in. Helaas heeft het huidige huur-model nog geen wifi 6, al hoeft dat met een bedrade verbinding of voor abonnementen met minder dan 1Gbps-download geen bezwaar te zijn.

Odido - voorheen T-Mobile - verhuurt vergelijkbare mesh-punten, tevens voor 2,50 euro per maand. De nieuwste versie van eerder dit jaar is oo geschikt voor wifi 6, prettig voor klanten die het snelste glasvezel bij Odido afnemen.

Kijk bij Bright Stuff voor meer gadgets die we aanraden.