©VanMoof

vanmoof failliet curator amerikaanse tak verkopen verslag

VanMoof probeerde Amerikaanse tak te verkopen vlak voor faillissement

9 september 2023 om 13:51

VanMoof probeerde tot het bittere eind om zijn Amerikaanse tak te verkopen. Dat komt nu aan het licht door de publicatie van het faillissementsverslag van VanMoof.

VanMoof werd op 18 juli failliet verklaard en is afgelopen week overgenomen door het Britse e-stepbedrijf Lavoie, een dochterbedrijf van McLaren Applied. Het gros van de 700 medewerkers van de Amsterdamse e-bike-maker verliest daarbij zijn baan. Slechts zo'n 50 van hen kunnen bij VanMoof blijven werken. Uit het faillisementsverslag is niet duidelijk hoeveel Lavoie betaalt voor VanMoof. Maar topman Nick Fry van McLaren Applied zei eerder dat Lavoie 'enkele tientallen miljoenen euro's' in VanMoof zal steken.

VanMoof verkeerde al enkele jaren in zwaar weer. De Amsterdamse e-bike-fabrikant leed in zowel 2021 als 2022 zo'n 80 miljoen euro verlies. Daardoor liep de schuldenberg op tot maar liefst 144 miljoen euro. 

Al langer op zoek naar oplossingen

Uit het faillissementsverslag van curatoren Jan Padberg en Robin de Wit blijkt nu dat het bedrijf al langer manieren zocht om zichzelf in leven te houden. Zo zou het tot vlak voor het faillissement nog geprobeerd hebben om zijn Amerikaanse tak te verkopen. VanMoof was sinds 2015 in de VS actief, met onder meer eigen winkels.

Het e-bike-merk probeerde al langer nieuwe investeerders aan te trekken om de financiële kloof te dichten. Ook probeerde het bedrijf eerder dit jaar het bloeden te stelpen met een ontslagronde en de sluiting van een aantal verlieslatende winkels. Maar uiteindelijk lukte het niet om het hoofd boven water te houden en vroeg het bedrijf in juli uitstel van betaling aan. Een week later was de e-fietsenmaker genoodzaakt om de boeken te sluiten.

En de schuldeisers?

Ook blijkt uit het verslag dat de kans klein is dat veel schuldeisers ooit nog hun geld zullen terugzien. TriplePoint, de belangrijkste financier van VanMoof, krijgt prioriteit. Het bedrijf heeft zo’n 80 miljoen euro uitgeleend aan de e-bikeproducent. Daarna moet ook de Belastingdienst nog bijna 10 miljoen euro krijgen. Indien daarna nog iets overblijft, moet nog zo’n 20,7 miljoen verdeeld worden onder de 967 leveranciers en andere schuldeisers.

Onduidelijk is nog of klanten die voor het faillissement een nieuwe VanMoof S5, A5, S4 of X4 hebben gekocht maar nog niet geleverd hebben gekregen, hun geld terugkrijgen. Curator Padberg zegt dat er 'geen brede garantie is dat iedereen die een fiets heeft besteld geld krijgt van de pandhouder'. "De curatoren zullen nader onderzoeken of er claims geldend gemaakt kunnen worden onder de gemaakte afspraak met de pandhouder en zo ja, welke transacties onder de afspraak vallen."

Gesprekken met 114 partijen

In totaal hebben de curatoren gesprekken gevoerd met 114 partijen over een mogelijke overname van VanMoof, of delen van het bedrijf, schrijven ze in hun verslag. "Voor kopers was het ingewikkeld om de totaal benodigde investering hiervoor te bepalen. Duidelijk was wel dat dit een aanzienlijke investering betrof waardoor een aantal geinteresseerde partijen afhaakten."

Foto boven dit artikel: VanMoof-oprichters Ties en Taco Carlier bij de lancering in New York in 2015.

Lees meer nieuws over VanMoof