Klein hersenimplantaat kan depressie behandelen
Artsen hebben onlangs een apparaatje van Motif Neurotech in de schedel van een patiënt geplaatst en dat gebruikt om zijn hersenen te stimuleren. Dat gebeurde zonder dat het apparaat in aanraking kwam met het brein. Motif ontwikkelt de hersenimplantaten om patiënten met zware depressie te behandelen.
Het was de tweede keer dat Motif een hersenimplantaat heeft laten plaatsen bij een menselijke patiënt. De onderzoeksresultaten van beide procedures zullen deze week gepubliceerd worden op preprint-platform bioRxiv. Beide operaties vonden plaats bij patiënten die hoe dan ook al geopereerd moesten worden aan hun hersenen om tumoren te laten verwijderen.
Terwijl hun hoofd open was gesneden, plaatsten chirurgen de apparaten van Motif gedurende enkele minuten in hun hoofd. Daar werden ze gebruikt om de motorische schors, het hersendeel verantwoordelijk voor beweging, te stimuleren.
Draadloze stimulatie
De apparaatjes die Motif gebruikt onderscheiden zich van implantaten van andere bedrijven. CEO Jacob Robinson zegt tegen Bloomberg dat ze zeer klein zijn, ongeveer zo groot als een erwt. Ze bevatten geen batterij, maar worden aangedreven door een 'geminiaturiseerd energiesysteem op basis van magneto-elektriciteit', dat kan worden opgeladen door een speciale kap die je zo’n 20 minuten per dag aandoet.
Nog een belangrijk verschil met andere bedrijven die implantaten maken, is dat het apparaat van Motif in een gaatje in de schedel wordt bevestigd, net boven het hard hersenvlies. Het implantaat van Motif stimuleert het brein vervolgens zonder ermee in aanraking te komen. Andere bedrijven plaatsen apparaten rechtstreeks in de hersenen, wat een gevaarlijkere en complexere operatie inhoudt.
Depressie behandelen
Het einddoel van Motif is om de apparaten jarenlang in de dorsolaterale prefrontale cortex te steken. Dat is het hersendeel dat onder andere verantwoordelijk is voor planning en het onderdrukken van ongewenst gedrag.
De bedoeling is om therapieresistente depressie te behandelen, een aandoening waar miljoenen mensen onder lijden. Het apparaat van Motif zal dat in wezen op dezelfde manier doen als bestaande therapieën, zoals transcraniële magnetische stimulatie (TMS), een techniek waarmee delen van de hersenen met een magneetveld gestimuleerd worden. Patiënten die TMS ondergaan, moeten dagelijks naar het ziekenhuis, iets dat Motif hoopt op te lossen met zijn implantaat.