©Microsoft

microsoft datacenter energie elektriciteit ai kernenergie kernreactor stroomnet

Microsoft wil eigen kernreactoren voor datacenters: AI vreet te veel stroom

26 september 2023 om 18:03
Laatste update: 26 september 2023 om 18:07

Microsoft wil zijn nieuwe generatie datacenters, die nodig zijn door de opmars van AI, van elektriciteit gaan voorzien met kleine kernreactoren.

Datacenters gebruiken steeds meer energie en door de opkomst van AI neemt het stroomgebruik de komende jaren nog meer toe. AI-toepassingen vereisen meer rekenkracht, waardoor krachtigere servers nodig zijn. Microsoft ziet kernenergie nu als de manier om zijn nieuwe generatie datacenters van 'groene' stroom te voorzien. Dat blijkt uit een nieuwe vacature voor een manager die leiding gaat geven aan de 'kernenergiestrategie' van Microsoft, meldden Amerikaanse media. 

De nieuwe manager moet een plan maken voor de inzet van kleine modulaire reactoren, zogeheten SMR's. Die SMR's kunnen de datacenters van Microsofts cloud- en AI-diensten van stroom voorzien, staat er in de vacature. Microsoft zoekt iemand die projecten kan leiden over 'alle aspecten van de kernenergie-infrastructuur voor mondiale groei'. 

SMR: kleine kernreactor 

De nieuwe kleine, modulaire kernreactoren zijn goedkoper en eenvoudiger om te bouwen. Maar zo'n SMR vereist ook meer hoogverrijkte uraniumbrandstof. Bovendien blijft kernafval een groot probleem. De SMR's creëren meer radioactief afval dan conventionele kernreactors.

Microsoft wil nog geen commentaar geven. Overigens is Microsoft-oprichter Bill Gates ook een groot voorstander van kernenergie.

Ook kernfusie als optie

Microsoft kijkt daarnaast naar kernfusie als een toekomstige energiebron. In tegenstelling tot kernsplijting, zoals in kerncentrales plaatsvindt, worden bij kernfusie atoomkernen samengesmolten. Daarvoor zijn een extreem hoge temperatuur en extreem hoge druk nodig. Bij de reactie komt een grote hoeveelheid energie vrij, zonder dat er radioactief afval wordt geproduceerd. 

Microsoft sloot onlangs al een deal met de kernfusie-startup Helion, dat een toekomstige fusiecentrale ontwikkelt. Een van de vroege investeerders in Helion is AI-expert Sam Altman, de ceo van OpenAI. In dat AI-bedrijf, bekend van ChatGPT, stak Microsoft ook miljarden dollars.

De techreus gebruikt AI-technologie in steeds meer van zijn producten: van zoekmachine Bing tot Office en Windows 11

Lees meer nieuws over Microsoft.