Review Sennheiser Ambeo Soundbar Mini: kleine soundbar met groot geluid?

©Wolter Kok

Sennheiser Ambeo Soundbar Mini
1 oktober 2023 om 10:13
Laatste update: 11 december 2023 om 11:44

Met de nieuwe Ambeo Mini belooft Sennheiser een ongekend meeslepend geluid uit één compact apparaat met ruimtelijk Dolby Atmos-geluid. Maar valt dat ook te halen uit één soundbar?

De nieuwe Ambeo Mini is het kleine broertje van de grotere Ambeo Max en Plus. Waar de Max dertien drivers heeft en de Plus negen drivers telt, zitten er in de Mini zes class D-versterkers. In een compacte behuizing van ​​70 x 10 x 6,5 cm.

De Mini maakt gebruik van dezelfde Ambeo-techniek als de voorgaande soundbars. Met deze techniek maakt Sennheiser het mogelijk om 360-graden-geluid te creëren zonder extra losse speakers. De Mini maakt gebruik van slimme algoritmes om de Atmos-effecten in de kamer te sturen, net zoals de Ambeo Plus.

©Sennheiser

Het geluid van de Ambeo Mini is niet groot, maar ook niet klein. Het ruimtelijke geluid valt eigenlijk best mee. Zeker een grote verbetering met het geluid van mijn televisie zelf, maar niet zo denderend. In de lage tonen mis ik een beetje de 'oomph’. Na het koppelen van een subwoofer heb je genoeg bas om je appartement te vullen. 

Na het installeren en het testen van de soundbar mis ik toch een beetje surroundspeakers bij de set-up. De soundbar vult de kamer niet zo goed als met echte speakers om je heen. 

In gebruik

Met de app Sennheiser Smart Control kun je de soundbar gemakkelijk verbinden aan je wifi en je tv. Je kunt er ook nog een extra subwoofer mee toevoegen. De app, voor zowel iOS als Android, is erg gebruiksvriendelijk. Na het installeren van de soundbar vraagt de app om de soundbar aan te passen naar je kamer. De Ambeo Soundbar Mini is uitgerust met vier kalibratiemicrofoons die je luisterruimte meten en tunen. Dan speelt de soundbar verschillende tonen af en luistert goed hoe jouw muren reageren op het geluid. Op deze manier kan hij de simulatie van geluid in 360 graden nog beter afstemmen. Je hoeft dus niet met je telefoon als een kip zonder kop rond te lopen. 

In de app kun je alleen verder niet veel doen. Je kunt niet je muziekbibliotheek beheren in de app. Dit moet allemaal extern via de streamingdienst zelf. Wel kun je het volume verhogen en het nummer skippen. Ik mis hier wel de optie om alleen de Sennheiser-app te gebruiken om alles te kunnen besturen.

Problemen

De soundbar ondersteunt ook Dolby Atmos (360), echter is dit bij veel liedjes niet het geval. De app heeft via Tidal Connect vaak last van storingen. Het signaal komt niet goed aan bij de soundbar en staakt dan met de verbinding. Ook is er geen Dolby Atmos-ondersteuning bij Apple Music, iets wat de Sonos-soundbars wel bieden.

Iets wat mij ook een aantal keren is overkomen is dat de soundbar niet reageert als je muziek afspeelt. Wanneer je de soundbar op pauze wil zetten, geeft hij wel visuele feedback, maar doet hij niets met jouw actie. Best wel een groot probleem wanneer de app ook niet reageert. Jammer. 

De Ambeo ondersteunt geen speakers achter je bank voor 'echt' surroundsound. Sennheiser biedt geen losse pods aan voor deze mogelijkheid. Het bedrijf speelt vol in op dat een soundbar genoeg is voor deze ervaring. In kleinere ruimtes is dit ook zeker genoeg, maar in een grote woonkamer mis je toch echt het surround-effect. Dit zou voor mij geen volwaardige vervanger zijn van een echte 7.1.4 setup.

Aansluitingen en assistenten

Je kunt de soundbar op je tv aansluiten via HDMI (eArc). Door de Audio Return Channel speel je al je geluid op je tv af op de soundbar. Je kunt ook lokale muziek afspelen op de soundbar via een USB-A-verbinding. Verder kun je de soundbar aansturen via bluetooth, Apple AirPlay 2, Spotify Connect, Tidal Connect en Google Chromecast. 

Bovenop de soundbar zitten touch-knoppen. Hier heb je de optie om de microfoon te muten, geluid harder en zachter, pauze en play en de bluetooth verbinding starten.

Amazon Alexa en Google Assistent zijn ook van de partij bij deze soundbar. Bij Sennheiser hebben ze blijkbaar geen ruzie met Google, zoals Sonos. Met de assistenten kun je muziek, timers en smart home-apparaten besturen. 

Concurrentie

Sonos Beam (475 euro)

De Sonos Beam heeft ook 'nep' Dolby Atmos-geluid. Dit is ook virtueel net als de Ambeo Mini. De soundscape van beide speakers zijn vergelijkbaar, maar de Ambeo klinkt net wat beter. De Sonos en Ambeo Mini zijn even groot.

Bose Smart Soundbar 600 (499 euro)

Het verschil tussen ingebouwde speakers in een tv en deze Bose 600 is al dag en nacht. Geluid en muziek klinken voller, zwaarder en ruimtelijker. Niet zo ruimtelijk als de Ambeo Mini, maar wel weer uit te breiden met achterspeakers voor een echt surroundsound effect. 

Sonos Arc (839 euro)

De Sonos Arc heeft wel echte speakers die ook naar boven toe gericht zijn. Zo krijg je echte Atmos. Dit verschil hoor je wel. Hier vliegen de helikopters echt boven je. Vooral met de koppeling met de Sonos Era 300 (wat natuurlijk ver buiten het budget zit) merk je pas echt 360 graden-geluid. Voor 40 euro extra vergeleken met de Ambeo Mini is dit ook wel veel meer waar voor je geld. Ook is de Sonos Arc veel langer en hoger dan de Ambeo Mini. Door de extra lengte krijg je ook een grotere soundstage.

Conclusie

De Ambeo Soundbar Mini is een hele fijne compacte soundbar met voor zijn formaat goed geluid. Wel is de Sonos Arc in deze prijsklasse een betere koop, ondanks de soms haperende Sonos-app. De Arc heeft een overtuigendere soundstage, en is bovendien later uitbreidbaar. Wil je na een tijdje toch meer geluid van je Ambeo Mini, dan heb je pech gehad.

De Ambeo Soundbar Mini is beschikbaar in het zwart voor 799 euro. Als je de subwoofer wil toevoegen, ben je nog eens extra 749 euro kwijt. 

Kijk ook: Welke draagbare speaker is de beste?