De beste smartwatches van dit moment
Smartwatches zijn een geweldig verlengstuk van je smartphone. Handig, vaak motiverend voor sporten en ook gewoon mooi. Dit vinden wij de beste slimme horloges: van de Apple Watch tot een interessante goedkope smartwatch.
Je koopt graag het beste product, logisch. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Met Bright Stuff baseren we dat 'beste' op onze ervaring en onze smaak. Dit keer: slimme horloges. Een smartwatch kan ontzettend handig zijn. Een veelzijdig apparaat voor de tijd, herinneringen, om mee te betalen, als fitness-aanmoediging en nog veel meer. Dit vinden wij de beste slimme horloges.
Apple Watch Series 9/Ultra 2
De Apple Watch is voor iPhone-gebruikers met afstand de beste smartwatch. Horloges van andere merken werken veel beperkter met de iPhone, maar bovenal is de Apple Watch gewoon veruit het beste slimme horloge. Inmiddels is het horloge van Apple het meest verkochte horloge, dom of slim, ter wereld.
Logisch, want net als iPhones gaan ook Apple Watches jaren mee. Waarschijnlijk doe je zelfs nog langer met je Apple Watch dan met je iPhone, want de ondersteuning is dik in orde. Het nieuwe WatchOS 10 werkt bijvoorbeeld nog met de Apple Watch Series 4 uit 2018. De vernieuwing zit bij de Apple Watch dan ook vaak in andere zaken dan de chip. Jaarlijks worden sensoren voor gezondheid toegevoegd en worden schermen wat feller.
Wat dat betreft zijn de Series 9 en de Ultra 2 bovengemiddeld goede instapmodellen. Deze hebben namelijk wél een snellere chip, zodat je de komende jaren gebeiteld zit. Die chip brengt ook een leuke truc mee: je kan deze Watches bedienen met de hand van de pols waar je 'm om draagt. Tik je wijsvinger en duim twee keer samen en er gebeurt wat: je pauzeert muziek, stopt een timer, neemt een telefoongesprek aan of opent de Smart Stack met handige widgets. Klinkt misschien als een gimmick, maar het komt erg van pas als je je wat in je andere hand hebt.
Verder werkt de Apple Watch naadloos samen met de iPhone. Notificaties, navigatie, bediening van muziek en podcasts, betalen met Apple Pay: als je 't eenmaal gewend bent, wil je niet meer zonder. Ook spoort de Watch je aan om meer te bewegen, en herkent het horloge zelf als je bijvoorbeeld wandelt, hardloopt of fietst. De ingebouwde sensoren houden je gezondheid en veiligheid bij, van een hartritmesensor tot een valsensor.
De Apple Watch Series 9 is er in twee formaten: 41mm en 45mm. In aluminium is het horloge er in de kleuren middernacht, sterrenlicht, zilver, roze en rood. Het aluminium model begint bij 499 euro voor 41mm en 539 euro voor het 45mm-exemplaar. Uitvoeringen met 4G ingebouwd kosten 120 euro meer.
De roestvrijstalen versie van de Apple Watch is er alleen als 4G-uitvoering. De rvs-behuizing is er in zwart, goud en zilver. De 41mm Watch in rvs begint bij 849 euro, het 45mm-model bij 899 euro.
De Apple Watch Ultra 2 is er in Nederland vanaf 899 euro. De Ultra 2 heeft een titanium behuizing, plat scherm, actieknop en is meer toegespitst op (extreme) sporters – of iedereen die gewoon een wat forser horloge wil.
De Apple Watch SE is een fijne instapper voor de minder veeleisende gebruiker. Biedt veel van dezelfde functies, maar heeft bijvoorbeeld geen altijd-aan-scherm en wat minder sensoren. Het scherm is kleiner, met dikkere randen. De Watch SE is er vanaf 279 euro in 40mm en vanaf 309 euro in 44mm.
Samsung Galaxy Watch 6
Waar de Apple Watch de beste keus is voor iPhone-gebruikers, raden we Samsung Galaxy-gebruikers de horloges van Samsung aan. De Galaxy Watches worden ook steeds beter. Zeker sinds Samsung nauwer samenwerkt met Google en de horloges op Wear OS draaien, zijn ze beter geworden.
Samsung maakt de mooiste slimme horloges met een rond scherm, iets waar veel mensen een voorkeur voor hebben. En waar de Apple Watch bediening met een digitale kroon heeft, kun je de Galaxy Watch bedienen door aan de ring rond het scherm te draaien.
Het reguliere model van de Watch 6 is er in 40mm en 44mm, de grotere Classic meet 43mm en 47mm. Daarbij is de Classic vooral aan de rand groter. De kleine exemplaren van beide horloges hebben een rond 1,3-inch amoled-scherm, bij de grote modellen is dat een 1,5-inch amoled-scherm. Met een helderheid van 2000 nits zijn ze lekker fel en ook buiten goed afleesbaar.
De horloges draaien op de iets snellere Samsung Exynos W930-chip en zijn voorzien van Wear OS 4. De horloges hebben uitgebreidere mogelijkheden voor het bijhouden van de slaap. Gebruikers krijgen een slaapscore, die wordt uitgesplitst in verschillende factoren.
Ook hebben de horloges een uitgebreide hartslagmeter en een temperatuursensor voor het bijhouden van de menstruatiecyclus. Een valsensor is er ook, voor als de gebruiker omvalt en niet meer kan reageren. Dan wordt automatisch het alarmnummer gebeld.
De Galaxy Watch6 is er in grijs, zilver en goud, het Classic-model is er in zwart en zilver. De Watch6 begint bij 319 euro, de Classic bij 419 euro.
Xiaomi Watch 2 Pro
Pas net aangekondigd, binnenkort verkrijgbaar maar te interessant om niet te noemen. De Watch 2 Pro is op papier althans een hele interessante smartwatch. Het horloge draait op het Snapdragon W5+ Gen 1-platform en gebruikt Wear OS van Google en ondersteunt ook Google Assistant, iets waar Wear OS-horloges van Samsung en Google langer op moesten wachten. Het horloge van Xiaomi heeft ook toegang tot alle andere Google-zaken, zoals Wallet, Maps en de Wear-apps in de Play Store.
Xiaomi belooft een flinke 65 uur batterijduur. Het horloge heeft een rond 1,43-inch oled-scherm en een 46mm behuizing. Het horloge wordt onder meer bediend met een digitale kroon op de zijkant van het horloge. De Watch 2 Pro heeft een hartslagsensor, bloedzuurstofmeter en kan stress en slaap meten.
De Xiaomi Watch 2 Pro is binnenkort verkrijgbaar in zwart en zilverkleurig rvs voor 269 euro.
Budget-optie: Nothing CMF Watch Pro
Nothing weet de Android-markt al vaker op te schudden met opvallend ontworpen en scherp geprijsde telefoons en oordoppen. Onder het nieuwe submerk CMF doet het bedrijf er nog een schepje bovenop, zowel qua ontwerp als qua prijs. De CMF Watch Pro springt namelijk meteen in het oog, maar kost slechts 69 dollar. Europrijzen zijn nog niet bekend: die volgen later dit jaar.
Het horloge komt sowieso naar Europa, de prijs zal dan vermoedelijk tussen de 75 en 90 euro liggen. Zie de plaatsing van het horloge in deze lijst dan ook als een geheugensteuntje: overweeg je een smartwatch, dan is deze misschien het wachten waard. Let wel: dit horloge draait niet op WearOS, en zal beperkter zijn dan de andere opties in deze lijst.
Voor het lage bedrag krijg je een altijd-aan-scherm met een piekhelderheid van 600 nits en een resolutie van 410x502 pixels. Het Nothing-horloge heeft gps, een hartslagsensor, bloed-zuurstofmeter en slaaptracker. De 340 mAh-batterij gaat bij normaal gebruik 13 dagen mee op een volle lading en in de energiebesparende modus is dat maximaal 45 dagen.
Je kunt de smartwatch via bluetooth 5.3 verbinden met je Android-telefoon of iPhone. De Watch Pro wordt geleverd met een reeks wijzerplaten met Nothing-designs. Het horloge is straks verkrijgbaar in metallic of donkergrijs met oranje of grijze bandjes.
Kijk voor meer producten die we aanraden bij Bright Stuff.