Google Assistent wordt handiger met nieuwe AI-functies
Google gaat binnenkort meerdere AI-functies van zijn chatbot Bard toevoegen aan Google Assistent. De stemassistent moet je zo 'persoonlijkere hulp' kunnen bieden. Bij je vragen aan Assistent kan je dan ook de camera en microfoon in je Android-toestel of iPhone gebruiken.
Google Assistent kan je binnenkort met behulp van AI bijvoorbeeld helpen bij het plannen van een reis, het beantwoorden van e-mails of het genereren van boodschappenlijstjes. Dat heeft Google gezegd bij de presentatie van zijn nieuwe Google Pixel-apparaten in New York. "Een volledige taak wordt uitgevoerd na een paar eenvoudige vragen die je aan de assistent stelt", zegt Google-topvrouw Sissie Hsiao.
Ook camera en microfoon gebruiken
De nieuwe versie van Google Assistent krijgt toegang tot de camera en microfoon van je smartphone, zodat je foto's of geluiden kan toevoegen aan je vragen en opdrachten. Als voorbeeld gaf Google dat als je tijdens een wandeling bij een kruising staat je een foto van het routebordje kan maken en kan vragen welke van de paden het meest geschikt is voor een groep die met een hond wandelt.
Volgens Hsiao zullen er voorlopig geen functies in Assistent zitten waarmee Google geld verdient, zoals advertenties. Dat komt volgens de topvrouw omdat Google nog in de 'leerfase' zit met generatieve AI. "We willen leren hoe we hier een geweldige ervaring van kunnen maken."
Binnenkort
De nieuwe AI-functies komen volgens Google 'binnenkort' beschikbaar voor de eerste testgebruikers, eerst op de Google Pixel 8 en 8 Pro. Daarna komen ze ook naar de Assistent-app op zowel Android als iOS. Wanneer de release voor iedereen volgt, is nog niet bekend.
Ook concurrenten als Meta en Microsoft werken aan eigen AI-chatbots. Amazon wil zijn spraakassistent Alexa ook slimmer maken met AI. Apple ontwikkelt eveneens nieuwe AI-modellen voor gebruik in onder andere Siri.
Antwoorden Bard stonden in zoekresultaten
Sinds kort kan Google Bard ook informatie uit andere Google-diensen, zoals Gmail, Drive, Google Docs en Google Maps, gebruiken voor het genereren van antwoorden. Vorige week raakte Google Bard nog in opspraak omdat gesprekken van gebruikers met de chatbot opdoken in de zoekresultaten. Volgens het bedrijf is dat 'niet de bedoeling' en wordt er gewerkt aan het 'voorkomen dat antwoorden van Bard worden geïndexeerd'.