© Unsplash

ai kunstmatige intelligentie verbruik energie uitstoot vervuiling

Verspilling: AI verbruikt binnenkort net zoveel stroom als heel Nederland

11 oktober 2023 om 10:16
Update: 16 oktober 2023 om 15:40

Het exploderende gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) vereist steeds meer energie. Volgens een nieuwe studie zal de industrie tegen 2027 evenveel energie verbruiken als heel Nederland.

In de studie voorspelt econoom Alex De Vries het energieverbruik van AI door voornamelijk te kijken naar chipfabrikant Nvidia. Dat bedrijf levert momenteel zo’n 95 procent van alle chips die gebruikt worden in de AI-sector. Door simpelweg te kijken hoeveel chips Nvidia verwacht te verkopen tegen 2027 en te berekenen hoeveel energie die nodig zullen hebben, kwam De Vries uit op een energieverbruik van zo’n 85 tot 134 terawattuur (TWh).

"Qua elektriciteitsverbruik heb je het dan over de grootte van een land als Nederland. Je hebt het over een half procent van ons totale wereldwijde elektriciteitsverbruik", vertelde hij aan BBC News. Ter vergelijking: Nederland consumeerde in 2022 zo’n 108 TWh. 

Onvolledige informatie

Met zijn studie, gepubliceerd in het vakblad Joule, wil de econoom vooral het potentiële gevaar van AI aantonen. Aan de BBC vertelde hij dat zijn bevindingen aantonen dat AI alleen moet worden gebruikt waar het echt nodig is. De afgelopen maanden heeft zo goed als elk techbedrijf zijn eigen energieverslindende AI-toepassingen bekend gemaakt, uit angst om de boot te missen. 

Bij zijn berekeningen liet De Vries een aantal parameters onveranderd. Zo hield hij geen rekening met het groeitempo van AI en eventuele verbeteringen in de energie-efficiëntie. Wat ook niet werd opgenomen, is de hoeveelheid energie die nodig is om servers af te koelen. Veel techfirma’s publiceren die informatie niet, iets waar De Vries verandering in wil brengen.

AI kan ook helpen

Maar AI kan ironisch genoeg ook gebruikt worden om de impact van vervuilende industrieën te verminderen. Google wil de technologie bijvoorbeeld gebruiken om de impact die vliegtuigen hebben op het klimaat te verminderen, door routes te kiezen waar die minder lichtreflecterende condenssporen achterlaten. Op die manier kan de schade die de luchtvaart aanricht met zo’n 20 procent worden verminderd. 

AI wordt ook steeds meer gebruikt om wetenschappelijk onderzoek uit te voeren. In februari werd bijvoorbeeld een baanbrekend kernfusie-experiment uitgevoerd met behulp van AI. Bij kernfusie wordt in feite nagebootst wat er in de kern van de zon gebeurt om energie te produceren. De technologie bleek tot nu toe uitzonderlijk moeilijk om te ontwikkelen. Indien het ooit lukt, zou kernfusie een zo goed als ongelimiteerde hoeveelheid uitstootvrije energie kunnen leveren.