Starlink lanceert volgend jaar dienst voor mobiele telefoons
SpaceX heeft een website online gezet waarop het bedrijf meer informatie geeft over zijn nieuwe Starlinkdienst voor mobiele telefoons. De zogenoemde Direct to Cell-dienst zal vanaf volgend jaar beschikbaar worden, in eerste instantie voor berichten.
Met Direct to Cell zullen je met ‘bestaande LTE-telefoons’ vanaf volgend jaar overal op aarde ‘waar je de lucht kan zien’ een mobiel signaal kunnen ontvangen via het satellietnetwerk van Starlink. Aanvankelijk zal de dienst gelimiteerd zijn tot sms-berichten, een beetje zoals bij de SOS-diensten met satellietverbinding van Apple en Samsung. Vanaf 2025 moet het ook mogelijk worden om te bellen, op internet te surfen en zelfs om met IoT-apparaten te verbinden.
SpaceX kondigde vorig jaar al aan dat het werkt aan zo'n dienst. Toen zei het bedrijf dat Direct to Cell eind dit jaar als bètaversie zou uitkomen. Daarvoor ging het samenwerken met partner T-Mobile. Volgens SpaceX zal Direct to Cell werken met normale telefoons, zonder veranderingen aan de hard- of firmware. Nu de pagina online staat, is bevestigd dat de dienst pas in 2024 uitkomt.
Trage snelheid
Verwacht wel geen supersnel internet met deze dienst. Volgens The Verge zal Direct to Cell snelheden van twee tot vier megabit per seconde aanbieden. Snelheid is echter niet het belangrijkste verkoopargument. De dienst is vooral bedoeld voor mensen die regelmatig in gebieden verblijven waar geen traditionele verbinding mogelijk is.
Direct to Cell zal aanvankelijk enkel beschikbaar zijn voor Amerikaanse klanten. Op de webpagina vermeldt SpaceX ook dat het samenwerkt met providers in Australië, Canada, Japan, Nieuw-Zeeland en Zwitserland. Wanneer de dienst ook naar Nederland komt, is nog niet bekend.
Nieuwe satellieten
Om internet vanuit de ruimte te kunnen ontvangen met een kleine ontvanger, zoals die in een smartphone, zijn grote zendmasten nodig. Op de nieuwe webpagina laat SpaceX weten dat het om die reden aangepaste versies van zijn Starlinksatellieten de ruimte in zal sturen. Die zullen verbinding maken met de bestaande constellatie kunstmanen om wereldwijd connectiviteit aan te bieden.
Vorige maand kondigde een ander bedrijf, het Texaanse AST SpaceMobile, aan dat het voor het eerst met een normale smartphone een 5G-verbinding via de ruimte tot stand had gebracht. De satelliet die daarvoor werd gebruikt, de BlueWalker 3, is door de enorme antenne die nodig is om met smartphones te communiceren de grootste commerciële kunstbaan die ooit in een baan rond de aarde draaide.