Voorkom gênante momenten: vergeet niet dat FaceTime nu video-effecten heeft
FaceTime heeft sinds iOS 17 en macOS Sonoma automatische video-effecten, die standaard ingeschakeld zijn. Leuk, maar het is goed om te onthouden dat ze aan staan.
FaceTime heeft sinds iOS 17 en macOS Sonoma automatische video-effecten, die standaard ingeschakeld zijn. Leuk, maar het is goed om te onthouden dat ze aan staan.
FaceTime kan sinds kort reageren op wat jij in beeld doet. Via machine learning op het apparaat zelf gaan er bepaalde effecten af bij bepaalde reacties: vuurwerk bij duimen omhoog, regen bij duimen omlaag, hartjes als je met je handen een hartje maakt. Dat is geestig, maar het is ook standaard ingeschakeld.
Bovendien werken de effecten niet alleen in FaceTime, maar ook in andere apps voor videobellen. En dus kan het gebeuren dat je met je therapeut belt, twee duimen omhoog doet om je woorden kracht bij te zetten, en dan gaat er vuurwerk af. Precies dat overkwam een vriend van software-ontwikkelaar Matt Haughey, zegt hij op Mastodon. En zo zijn er nog allerlei situaties te bedenken waarbij de effecten misschien niet even welkom zijn, zoals sobere gesprekken of video-sollicitaties.
Nog meer effecten, en zo schakel je ze uit
De effecten zijn makkelijk uit te schakelen. Op iOS start je een videogesprek, of open je FaceTime. Dan open je het Control Center, en druk je op de knop 'Effecten' met de groene camera ernaast. Daar kun je 'Reacties' aan- of uitzetten: dat is de automatische reactiefunctie met effecten.
Op macOS Sonoma start je ook een videogesprek of open je FaceTime, en klik je op het groene camera-symbooltje dat bovenin de menubalk verschijnt. Ook daar zit dan een optie om reacties uit te schakelen.
Ben je wel fan van de functie, dan hebben we nog een aantal gebaren voor je. Maak het peace-teken met één hand en je krijgt ballonnen, doe het met twee handen en je krijgt confetti. En doe de 'rock on' duivelshoorns met twee handen en je krijgt een complete lasershow achter je.