©Bright

beste fitness tracker fitbit charge 6 google pixel smartwatch fitnesstracker

Review Fitbit Charge 6: deze fitness tracker doet alles lekker op de achtergrond

30 oktober 2023 om 22:23
Update: 30 oktober 2023 om 22:25

Google heeft naast zijn smartwatch Pixel Watch 2 ook de fitness tracker Fitbit Charge 6 gelanceerd. Fitbit valt sinds 2021 onder het moederbedrijf van Google. Zorgt de samenwerking ook voor een betere fitness tracker?

Wat is er nieuw aan de Fitbit Charge 6? Het is nu mogelijk om je fitness tracker te koppelen aan sporttoestellen. Zo kun je bijhouden wat er gebeurt op een toestel in de sportschool en kun je dus ook preciezer je work-out bijhouden. In de praktijk loopt de progressie van een sporttoestel niet altijd gelijk met wat je Fitbit zegt. Ook zit er op de Charge 6 een verbeterde hartslagsensor. Volgens Fitbit is dit 'de meest accurate hartritme-tracking'. Deze sensor was ontworpen voor de duurdere Pixel Watch 2, maar zit nu dus ook in de Fitbit Charge 6.

Google-integratie

Door de samenwerking met Google is het nu ook mogelijk om YouTube Music te besturen via je Charge 6. Hier heb je wel een lopend abonnement nodig op YouTube Music voor nodig. Het is nu ook mogelijk om routebeschrijving via Google Maps te ontvangen. Voor beide functies heb je wel een actieve bluetoothverbinding nodig met je telefoon. Je kunt dus niet zoals bij de Apple Watch en Pixel Watch 2 offline muziek luisteren op je smartwatch zonder telefoon tijdens het sporten. Er is geen algemene muziekregelaar waarmee je Apple Music of Spotify kan bedienen. Toch wel echt een gemis op de Charge 6. Nu ben je gebonden aan alleen YouTube Music. Iets wat niet echt van de grond komt in Nederland. 

NFC-chip

Een fijne bijkomstigheid op de Charge 6 is de NFC-chip. Via NFC kun je gemakkelijk betalen bij een contactloze betaalterminal. Dit werkt via de Google Wallet. Hier kun je een betaalpas en creditcard koppelen aan je telefoon en smartwatch. Dit is ook mogelijk zonder telefoon in de buurt, dus je kunt een eindje hardlopen (zonder muziek) en een koffietje achteraf halen.

Batterij

De batterij van de Charge 6 houdt het volgens Google een week vol. In onze test komt dat ook aardig overeen, maar wanneer je het altijd-aan display activeert, keldert die accuduur aardig. Dan zit je op ongeveer 3 tot 4 dagen.

Gebruiksgemak

In het dagelijks leven merk je niet veel van de Fitbit Charge 6. Hij zit om je pols en houdt alles bij op de achtergrond. Vooral omdat je het horloge maar één keer in de week hoeft op te laden. Sommige ritjes op de fiets pakt hij niet helemaal goed. De minimale duur van de automatische work-out detectie is 10 minuten, maar voor hij het gaat bijhouden moet je al even op pad zijn. Daardoor heb ik toch 4 à 5 work-outs gemist in een week. Wel kun je altijd nog vooraf de work-out starten zodat je niets mist. Maar dat moet juist de toegevoegde waarde van de Charge 6 zijn: door 'smarttrack' alles zelf bijhouden, zodat je gemotiveerd wordt om meer te bewegen.

Als je aan het sporten, wandelen of fietsen bent krijg je een melding van de Charge 6 dat je 'zone-minuten' aan het verdienen bent. Dat zijn de trainingsminuten die je op een dag kan halen. Er zijn twee zones waar je punten in kan verdienen: vetverbranding en cardio. Bij vetverbranding krijg je 1 zone-minuut per minuut, bij de cardio zijn dat er twee per minuut. Hoe hoger je hartslag, hoe meer punten je kan verdienen. Zo stimuleert de Fitbit je om toch nog dat extra zetje extra te geven tijdens je work-out, zodat je sneller bij je doel komt van 150 zone-minuten per week. Dit wordt aanbevolen door Fitbit in samenspraak met de American Heart Association en de Nederlandse Hartstichting.

Het scherm

Ondanks alle smartwatch-functies op de Charge 6 laat het smalle scherm te wensen over. Als je een pushmelding van Whatsapp of een mailtje binnenkrijgt, zie je vaak maar een fractie van de tekst. Voor belletjes ontvangen of het bijhouden van je work-outs is dit scherm prima, maar voor de rest van de meldingen is het lange, smalle scherm niet ideaal.

Andere opties

De Fitbit Charge 6 is nu te koop voor 159 euro. Dat is 20 euro minder dan zijn voorganger de Charge 5 bij lancering. Maar Google zelf heeft in twee prijsklassen eigenlijk boeiendere apparaten. Voor 299 euro heb je de Fitbit Sense 2, met veel van dezelfde functies maar een groter, nuttiger scherm. En de nieuwe Google Pixel 2 is nog krachtiger, voor 399 euro.

Is dit allemaal te veel poespas en ben je op zoek naar een fitnesstracker die alleen je beweging bijhoudt, kijk dan eens naar de Fitbit Inspire 3, te koop voor 99 euro. Die heeft niet zoveel functies als de Charge 6, maar die functies zul je waarschijnlijk niet missen.

Lees meer reviews.