Chinese oud-medewerker die bij ASML geheimen stal nam die mee naar Huawei
Eerder werd al bekend dat het Nederlandse ASML, maker van de belangrijkste chipmachines, een Chinese medewerker had ontslagen voor het stelen van bedrijfsgeheimen. De oud-medewerker blijkt daarna bij Huawei aan de slag te zijn gegaan.
Dat meldt NRC op basis van verschillende bronnen rond ASML. De Veldhovense chipmachine-maker meldde de diefstal van bedrijfsgeheimen vorig jaar al. Toen was alleen bekend dat de oud-medewerker uit China kwam. NRC meldt nu dus dat de persoon daarna bij Huawei aan de slag is gegaan.
Het wordt niet duidelijk of de oud-medewerker de bedrijfsgeheimen van ASML ook met Huawei heeft gedeeld. De topman van ASML zei eerder al dat de gestolen informatie wel gevoelig was, maar geen volledig beeld schetst van de zeer complexe machines die het bedrijf maakt. Toch heeft ASML zijn beveiliging aangescherpt.
Huawei verraste met 'eigen chip'
Huawei werd enkele jaren geleden hard geraakt door de Amerikaanse handelssacties. Het bedrijf was toen de nummer 2 op de mondiale smartphonemarkt, maar mocht plots geen zaken meer doen met Amerikaanse bedrijven. Android inclusief Google-diensten is daarom niet beschikbaar voor Huawei. Ook veel chip-ontwerpen met Amerikaanse patenten mag Huawei niet gebruiken.
Ondanks die beperkingen keerde Huawei onlangs toch terug met een nieuwe telefoon, met eigen chip. Rond die chip ontstond veel consternatie, omdat niet duidelijk is hoe die precies is ontwikkeld – later werd gewezen naar Taiwenese chipbedrijven.
China op achterstand
ASML levert op zijn beurt zijn meest geavanceerde chipmachines niet aan China. Dat gebeurt mede op aandringen van de VS, dat bang is dat China de machines zal proberen te kopiëren. Het westen is bang dat China op die manier onder andere zeer geavanceerde chips voor militair gebruik zal ontwikkelen. Over het algemeen wordt nu aangenomen dat China op chip-gebied een achterstand van enkele jaren heeft op het westen.
Mis geen belangrijk tech-nieuws: volg ons WhatsApp-kanaal.