©Unsplash

nvidia arm chip microsoft windows intel amd apple

Concurrentie voor Intel: Nvidia gaat nu ook chips voor pc's maken

24 oktober 2023 om 11:27

Nvidia is al 's werelds grootste maker van grafische chips, nu zou het bedrijf zich ook willen richten op chips voor Windows-pc's. Die zouden al in 2025 op de markt moeten komen.

Zware tijden voor Intel, dat er steeds meer concurrentie bij krijgt. Apple begon in 2020 al van Intel af te stappen, en is sinds dit jaar helemaal Intel-vrij: alle Macs draaien op eigen Apple-chips. Die chips zijn gemaakt volgens de ARM-architectuur, en ook Nvidia heeft daar interesse in. Volgens Reuters werkt Nvidia aan ARM-chips voor Windows-pc's.

Nvidia zou stilletjes zijn begonnen met het ontwikkelen van die chips, en ze vanaf 2025 op de markt willen brengen. Momenteel is Qualcomm het enige bedrijf dat ARM-chips voor Windows-pc's mag maken, door een exclusieve deal met Microsoft. Maar die deal loopt volgend jaar af, en dan willen meer bedrijven zulke chips maken. Intel-concurrent AMD werkt ook al aan ARM-chips voor Windows.

Beter concurreren met Apple

Microsoft wil meer inzetten op ARM-chips om beter te kunnen concurreren met Apple. Sinds de overstap op eigen chips, zijn Macs krachtiger geworden en is de batterijduur merkbaar gestegen. Waar een MacBook Air met Intel-chip het nog geen dag volhield op één lading, haalt een MacBook Air met Apple M-chip het twee volle werkdagen zonder oplader.

Ook Windows-laptops met ARM-chips halen zulke sterke batterijduur, maar enorme prestaties blijven nog uit. Daarom lijkt de hoop gevestigd op andere bedrijven, met andere expertises. Qualcomm heeft toch vooral ervaring met mobiele chips, die sterk zijn in efficiëntie. Voor krachtpaters kijkt Microsoft nu dus naar samenwerkingen met AMD en Nvidia, die al jaren ervaring hebben met zeer krachtige computerchips en grafische kaarten.

Nvidia heeft bovendien al ervaring op het gebied van ARM-chips. De populaire Nvidia Shield draait op ARM-chips, en ook de Nintendo Switch gebruikt een Nvidia-chip die volgens de ARM-architectuur is gemaakt.