©Bright

stemwijzer kieswijzer technologie stemhulp kieshulp kieskompas politieke partijen

Stemwijzer negeert digitale zaken: gelukkig is er nu deze Technologie Kieswijzer

25 oktober 2023 om 19:20
Update: 26 oktober 2023 om 14:10

Als je bij het bepalen van je stem bij de Tweede Kamerverkiezingen wilt weten hoe politieke partijen kijken naar de rol van technologie, dan heb je weinig aan de Stemwijzer. Maar gelukkig is vandaag een speciale stemhulp over digitale kwesties gelanceerd: de Technologie Kieswijzer.

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november verschijnen er weer allerlei kieswijzers. Sommige van de stemhulpen gaan over één specifiek onderwerp, zoals de Technologie Kieswijzer, die wordt gemaakt door de Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT).

De stichting uit bij de lancering kritiek op de makers van andere stemhulpen die niet altijd stellingen opnemen die gaan over technologie, terwijl dat een belangrijk onderwerp in de samenleving is. "In de Stemwijzer van ProDemos gaat niet één van de 30 stellingen expliciet over digitale technologie. Oftewel geen aandacht voor ontwikkelingen rondom AI, smartphones in de klas, onze digitale infrastructuur of massasurveillance."

De Technologie Kieswijzer bevat vragen over onder andere kunstmatige intelligentie, security, privacy, desinformatie, gezichtsherkenning, datacenters en de macht van Big Tech

Partijen zijn kritischer

Twee jaar geleden werd de Technologie Kieswijzer voor het eerst gepubliceerd. Vergeleken met destijds zijn partijen anders gaan denken over technologie, zeggen de makers. "De eerste conclusie is dat partijen over het algemeen kritischer zijn geworden over de inzet van digitale technologie ten opzichte van 2021 en méér regie verwachten vanuit de overheid", aldus directeur Rudy van Belkom van STT.

Bij de veranderde houding hebben 'ontwikkelingen als de toeslagenaffaire een grote indruk gemaakt', denkt hij. "Een opkomend aantal partijen wil het gebruik van gegevens over afkomst (zoals nationaliteit) bij de inzet van algoritmen verbieden. Ook is de roep om een Minister van Digitale Zaken luider geworden en willen meer partijen investeren in Europese alternatieven voor de platforms van Big Tech."

Zo werkt de Technologie Kieswijzer

Bij de Technologie Kieswijzer beantwoord je 17 vragen over de rol van technologie in de samenleving. De stemhulp werkt niet met stellingen: per vraag kies je uit vijf mogelijke oplossingen voor een probleem. "Zo krijg je een genuanceerder beeld van jouw politieke voorkeur", aldus de STT. Per vraag krijg je ook extra uitleg door op het i'tje bij het onderwerp te klikken.

Nadat je de vragen hebt beantwoord, geef je aan welke drie onderwerpen jij het belangrijkste vindt. Daarna krijg je voor je drie favoriete onderwerpen extra verdieping en zie je met welke partijen je de meeste raakvlakken hebt. Daaronder verschijnt de lijst met partijen die het meest overeenkomen met jouw voorkeuren over alle onderwerpen.

Ontvang het belangrijkste tech-nieuws: volg ons WhatsApp-kanaal.