Metaverse blijft maar geld kosten: dit jaar al 11 miljard dollar verlies

©Meta

meta metaverse virtual reality duur 11 miljard dollar quest bril
26 oktober 2023 om 13:57
Update: 26 oktober 2023 om 14:00

Tussen de AI-hype en de inflatie is vooralsnog geen plaats voor een virtueel 'paradijs' en dus blijft Meta's metaverse vooral veel geld kosten: dit jaar al ruim 11 miljard dollar.

Dat blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers van Meta. Reality Labs, de afdeling achter het metaverse en de Quest VR-brillen, draaide het afgelopen kwartaal een verliest van ruim 3,7 miljard dollar. Over de eerste 9 maanden van dit jaar staat het verlies daarmee al op een kleine 11,5 miljard dollar. Als Meta op dit tempo doorgaat, sluit het 2023 af met zo'n 15 miljard dollar verlies op het metaverse.

Dat is fors, want er is überhaupt nog nooit geld verdiend aan het virtuele droomland van Mark Zuckerberg. Verleden zomer werd de mijlpaal van 40 miljard dollar al behaald – aan totale kosten, welteverstaan. Die kosten worden bij lange na niet terugverdiend met de verkopen van de Quest-brillen. Daar verkoopt Meta er minder van, waardoor de omzet over die brillen dit jaar daalde naar 210 miljoen dollar, een kwart minder dan een jaar geleden.

'Gok' gaat nog meer kosten

Zuckerberg blijft echter vastbesloten dat zijn investeringen in de lange termijn zich zullen terugbetalen. Hij veranderde de naam van zijn bedrijf niet zomaar naar Meta, maar sprak eerder wel van een gok. "Dit is een gok op de hele lange termijn", verzekerde Zuckerberg investeerders eerder dit jaar. "Ik kan niet garanderen dat ik gelijk heb met deze gok. Ik denk dat dit de richting is die de wereld op gaat."

Zuckerberg heeft een speciale positie binnen Facebook. De oprichter kan door aandeelhouders en leden van het bestuur niet worden ontslagen, zoals bij veel andere ceo's wel het geval is. Daarmee is Zuckerbergs wil wet, en blijft Meta in het metaverse investeren zolang de baas dat wil. Het bedrijf verwacht zelfs dat de verliezen volgend jaar nog "significant" zullen toenemen.

Meta kan de verliezen dragen

Om het verlies van Meta in perspectief te plaatsen: het bedrijf draaide afgelopen kwartaal een omzet van ruim 34 miljard dollar, goed voor een nettowinst van 11,6 miljard dollar. Het metaverse verdient zichzelf dus nog lang niet terug, maar Meta kan de verliezen vooralsnog prima opvangen.

Verder heeft Threads inmiddels een kleine 100 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Het X-alternatief krijgt er steeds meer functies bij, maar is in de EU nog steeds niet beschikbaar. Meta weet kennelijk nog steeds niet zeker of de dienst voldoet aan de strengere eisen van de EU. Mogelijk is het een probleem dat de dienst alleen gebruikt kan worden door mensen die al een Instagram-account hebben.

Lees meer nieuws over Meta.