De beste soundbars met Dolby Atmos
Bijna alle nieuwe films en series worden tegenwoordig aangeboden in Dolby Atmos, net als veel muziek. Met de juiste apparatuur hoor je geluid dan niet alleen van voren maar rondom, zelfs van boven. Met deze soundbars haal je ruimtelijk geluid in huis.
Je koopt graag het beste product, logisch. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Met Bright Stuff baseren we dat 'beste' op onze ervaring en onze smaak. Dit keer: soundbars met Dolby Atmos. Deze opvolger van surround sound is geavanceerder, en daardoor juist simpeler. Je hoeft namelijk niet meer een volledige surround-set te kopen om het effect te ervaren. Met onderstaande soundbars kom je ook al een heel eind.
JBL Bar 1000
Een krachtige en vooral veelzijdige soundbar voor media-veelvraten. De JBL Bar 1000 is de opvolger van de JBL Bar 9.1 en beide modellen hebben een leuke truc. De uiteinden van de soundbar zitten magnetisch vast, en kunnen makkelijk worden losgekoppeld. Dan krijg je twee draadloze achterspeakers, die je bijvoorbeeld op de rand van de bank of een kastje daarachter plaatst. De voordelen van een surround-set, zonder dat je een woonkamer vol speakers hoeft te hebben. Het nadeel: je moet die achterspeakers wel opladen, maar dat doe je door ze gewoon aan de soundbar te klikken – makkelijk zat.
De Bar 1000 ondersteunt alle moderne surround-standaarden, zoals Dolby Atmos en DTS:X. Daarbij komt het geluid niet alleen van voor en achter, maar ook van boven. Deze Bar 1000 kan dat ook, door het geluid met opwaarts gerichte speakers via het plafond naar de luisteraar te kaatsen. Dat werkt verrassend goed, zeker na een eenmalige kalibratie.
De Bar 1000 heeft dankzij een bijgeleverde, forse 10" draadloze subwoofer een totaal vermogen van 880W. Dat levert bij films, series en games een heerlijk vol en helder geluid op, dat de luisteraar inderdaad kan omringen. Standaard is dat geluid wel vrij bassig bij het luisteren van muziek, maar dat is bij te stellen. Die woofer is wel groot, maar overal in de kamer te plaatsen en krachtig genoeg om zelfs van verder weg te voelen.
De Bar 1000 is dankzij de eARC-aansluiting plug & play te installeren. En het is ook een fijne hub, met 3 ingebouwde HDMI-poorten voor bijvoorbeeld spelcomputers: handiger dan achter de tv moeten duiken. Ook ondersteunt de soundbar alle draadloze standaarden: Apple AirPlay, Google Chromecast, Spotify Connect, Bluetooth en meer. Dat geheel is met 1150 euro niet goedkoop, maar de JBL Bar 1000 is wat ons betreft completer en klinkt beter dan veel concurrenten in dezelfde prijsklasse.
De JBL Bar 1000 is er in zwart voor een kleine 1000 euro.
Samsung HW-Q930C
Deze Samsung startte met een prijs van duizend euro, maar is inmiddels gezakt tot onder de 700 euro. En dan heb je een heel compleet pakket te pakken, want deze soundbar wordt geleverd met een draadloze 8-inch subwoofer en twee draadloze achterspeakers. Dan kom je tot een totaal van 540W aan geluid, met 9.1.4 kanalen.
Die 9 kanalen zitten dus rondom je: vijf voor, vier achter en dan nog eens vier kanalen voor via het plafond. Voor en achter heb je namelijk ook beide twee speakers die schuin omhoog zijn gericht, zodat het geluid via je plafond naar beneden stuitert. Het resultaat: een soort koepeltje van geluid om je heen, waarbij het geluid overal vandaan kan komen.
Heb je ook een tv van Samsung dan heeft deze soundbar een extra functie. Die ondersteunt namelijk SpaceFit Sound Pro, een AI-functie van Samsung die al het geluid aanpast op de kamer. Dat is een intelligentie kalibratie-instelling van de tv, en die wordt gedeeld met deze soundbar. Dat wil zeggen dat het geluid wordt doorgegeven op een manier die optimaal past bij de ruimte, zodat het Atmos-effect nog overtuigender is.
En nog zo'n Samsung-functie: Q-Symphony. Bij nieuwere Samsung-tv's kan de soundbar samenwerken met de tv. Normaal gesproken doen de speakers van je tv namelijk niks als je een soundbar aansluit. Bij geschikte Samsung-tv's blijven de tv-speakers echter wel aan, en heb je dus nog meer vermogen, nog meer speakers en nog meer ruimtelijkheid. Dat werkt prima met Atmos, want die techniek is niet afhankelijk van kanalen, maar verdeelt het geluid simpelweg over meer speakers.
De Samsung is er in zwart, en inmiddels is de prijs gezakt van 1000 euro tot 666 euro.
Bose 600
De ideale middenklasser onder de soundbars. Niet zo groot als een full-size model zoals de JBL hierboven – die zijn vaak 120 centimeter breed en daarmee gericht op mensen met tv's vanaf 55 inch. Deze Bar 600 is met net geen 70 centimeter breed een stuk minder aanwezig, en daarom ook leuk voor mensen met een kleinere tv.
Vergis je niet: de Bose 600 klinkt alsnog grootser dan je zou vermoeden. Met Bose TrueSpace-technologie scant de soundbar de kamer, om zo ruimtelijker geluid te laten horen. Dan wordt als het ware gesimuleerd dat er speakers zijn die er niet zijn, zodat 5.1-geluid of Dolby Atmos te laten horen. Ook deze Bose 600 weerkaatst met naar boven gerichte speakers geluid vanaf het plafond.
Het verschil tussen ingebouwde speakers in een tv en deze Bose 600 is al dag en nacht. Geluid en muziek klinken voller, zwaarder en ruimtelijker. Niet zo ruimtelijk als uit zo'n dure set als hierboven, maar daar heeft Bose wat op bedacht. De Bar 600 is namelijk uit te breiden, bijvoorbeeld met een compacte subwoofer à 450 euro, en met twee achterspeakers van 400 euro.
Dat maakt de Bose 600 een goede keuze voor wie twijfelt over een volledige surround-set, maar wel een voller tv-geluid wil. Ondersteuning van AirPlay 2, Chromecast, Spotify Connect en Bluetooth maken de Bar 600 helemaal veelzijdig.
De Bose 600 is er in zwart voor 549 euro.
Kijk voor meer gadgets die we aanraden bij Bright Stuff.