3D-printen wordt steeds makkelijker: wat is er verbeterd?

©Bright

3d-printer printen modellen 3dprinter thingiverse thangs printables
5 november 2023 om 11:11
Update: 5 november 2023 om 11:11

3D-printen was een hobby waarvoor je nogal wat kennis moest hebben. Je moest weten wat een slicer doet, zelf leren 3D-tekenen, weten welke settings je printer moest hebben en elke printbeurt met een A4t'je onder de printkop door om te kijken of je printbed nog wel goed stond. Die tijden zijn voorbij. Rutger duikt in een korte serie in de wereld van 3D-printen. Deel 1: de staat van de 3D-printmarkt.

Vijf jaar geleden testten we de betaalbare Tevo Tornado-printer. Daarmee kon je eenvoudige vormen printen in PLA: een afbreekbaar plastic dat niet goed tegen licht en water kan. Op Thingiverse kon je door anderen ontworpen 3D-modellen downloaden om zelf te printen. Maar omdat de printers nog niet zo heel erg goed waren en 3D ontwerpen moeilijk was, was het aanbod daar nog redelijk beperkt. 

3D-modellen en programma's

In 2023 ziet het landschap er heel anders uit. Thingiverse heeft concurrentie van sites als Thangs en Printables.com, waardoor er ontzettend veel modellen zijn die je alleen maar hoeft te downloaden om te printen. Of het nu gaat om een vervangende handgreep voor je kastje, een serie opbergbakjes die precies in een Ikea-lade passen of een action figure voor je D&D-spellen, er is veel meer te vinden dan een paar jaar geleden.

3D-modelleerprogramma's zijn ook veel eenvoudiger geworden en er zijn op YouTube voor bijna elk programma gratis tutorials te vinden om je op weg te helpen of een probleem te tackelen. ThinkerCad en OnShape zijn gratis in de browser te gebruiken en met een paar tutorials kan iedereen - met een beetje ruimtelijk inzicht - daarmee aan de slag.

Betaalbare 3D-printers

De grootste verandering zit echter in de 3D-printers. Voor onder de 500 euro koop je een bijzonder goed bruikbare 3D-printer zoals de Prusa Mini+ of de Creality Ender 3. Het zelf instellen van je printbed voor elke print is verleden tijd en de meegeleverde programma's kennen zelf de ideale instellingen voor elk type materiaal. Je kunt nu zelfs auto-onderdelen printen.

Potentiële problemen met een 3D-print worden zelfs ondervangen voor je op de printknop hebt gedrukt. Het programma stelt je dan voor om bijvoorbeeld een extra ringetje plastic om je model te printen of een paar steuntjes. Wie tegen de 1000 euro uitgeeft kan met een Bambu Lab P1S of Prusa MK4 tegenwoordig zelfs moeiteloos een printfarm beginnen en complexere materialen printen op hogere snelheid. 

In de volgende aflevering maken we kennis met deze geavanceerdere 3D-printers.

Mis niks door ons WhatsApp-kanaal te volgen.