Doorbraak met nieuw soort zonnepanelen: tot vier keer goedkopere zonne-energie
Chinese onderzoekers hebben een nieuw type zonnecel ontwikkeld die de kostprijs van zonnepanelen drastisch kan verlagen. De productie kan volgens hen bovendien snel worden opgeschaald.
Het belangrijkste verschil met klassieke zonnecellen is dat de onderzoekers erin geslaagd zijn om het materiaal perovskiet te gebruiken in plaats van silicium. Dat is al jaren een materiaal dat veelbelovend is, maar technische uitdagingen maakten het tot nu toe moeilijk om cellen te maken die commercieel interessant zijn. Dat komt vooral doordat zonnecellen met perovskiet relatief snel minder efficiënt worden, vooral als ze worden blootgesteld aan vocht of hoge temperaturen.
De Chinese onderzoekers zijn erin geslaagd om dat probleem op te lossen. In een paper, gepubliceerd in het vakblad Science, schrijven ze dat de cellen die zij ontwikkelden na 1200 uur activiteit nog altijd een capaciteit van 90 procent hebben en dat bij omgevingstemperaturen van 65 graden Celsius.
Bovendien zouden de cellen een efficiëntie van 25,6 procent hebben. Dat betekent dat ze 25,6 procent van het zonlicht kunnen omzetten in energie. Bij de meeste zonnepanelen bedraagt de efficiëntie zo’n 16 tot 20 procent.
Perovskiet
Het gebruik van perovskiet is om een aantal redenen voordelig. Het is een materiaal dat op aarde makkelijk te vinden is en dus ook goedkoop is. Het zet zonne-energie ook efficiënter om naar andere vormen van energie dan silicium.
Behalve het eerder genoemde nadeel van een snel afnemende efficiëntie met huidige technieken, bevatten zonnecellen met perovskiet echter behoorlijk wat lood, waardoor ze moeilijk te recyclen zijn. Wetenschappers zijn echter hard aan het werk om ook dit probleem op te lossen. Deze maand werd bijvoorbeeld een studie gepubliceerd over de mogelijkheid van loodvrije zonnecellen op basis van perovskiet.
Simpele productie, veel lagere kosten
Hoewel dat probleem nog niet is opgelost, zijn de onderzoekers uit China optimistisch over de toekomst van de technologie. In een interview met de South China Morning Post zeggen zij dat zonnecellen met perovskiet tot vier keer zo goedkoop kunnen worden als bestaande cellen op basis van silicium.
De productie kan bovendien snel worden opgeschaald en maakt gebruik van simpele methoden.