Volvo wil van jouw elektrische auto een thuisbatterij maken
Volvo kondigde vandaag de lancering aan van een nieuwe bedrijfstak die zich richt op het ontwikkelen van oplaad- en opslagtechnologie. Een van de zaken waar de nieuwe unit zich op gaat storten, is het zogenaamde bidirectioneel laden.
De nieuwe bedrijfstak Volvo Cars Energy Solutions wordt in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat elektrische auto’s als thuisbatterij gebruikt kunnen worden. Tijdens piekuren kunnen ze je huis van stroom voorzien of zelfs het elektriciteitsnetwerk ondersteunen. Dat moet de vraag naar elektriciteit gegenereerd met behulp van fossiele brandstoffen zoals aardgas verminderen.
Volvo kondigde het nieuws aan in een persbericht, waarin het Zweedse bedrijf meteen ook zijn eerste bidirectioneel oplaadbare auto kenbaar maakte, de EX90 SUV. Die zal geleverd worden met de nodige hardware. Voordat je met dit model bidirectioneel kan laden, moet Volvo wel nog de nodige software-upgrades uitvoeren.
Eerste proefproject in Göteborg
Ook kondigt het bedrijf aan dat het een 'voertuig-tot-grid'-proefprogramma zal lanceren in Göteborg, de Zweedse thuisbasis van Volvo. Daar zal het voor samenwerken met de lokale netbeheerder Göteborg Energi Nät AB. Klanten die meedoen aan het project krijgen thuis een wisselstroom-wandkast om elektriciteit van EV's aan het lokale net te leveren. Er werd gekozen voor wisselstroom omdat dit goedkoper zou zijn, wat de wijdverspreide adoptie van de technologie moet aanmoedigen.
Als het project succesvol blijkt, gaat Volvo bidirectioneel opladen beschikbaar maken in heel Zweden. Daarna heeft het bedrijf de volledige Europese markt voor ogen, zei Alexander Petrofski, kersvers hoofd van Volvo Cars Energy Solutions.
50 gigawattuur
De plannen maken deel uit van Volvo’s strategie om tegen 2030 volledig elektrisch te gaan. De komende jaren zullen miljoenen elektrische wagens van het merk de baan op gaan. Al die EV's zullen tegen 2025 al een gezamenlijke accucapaciteit van 50 gigawattuur (GWh) hebben die gebruikt kan worden om het grid mee te versterken.