Tesla groeit hard als energiebedrijf: 'De grootste virtuele stroomcentrale'
Tesla is sinds kort een stroomleverancier in Puerto Rico. Dat doet het met behulp van alle Tesla-thuisaccu's in de regio. Die leveren gezamenlijk op grote schaal elektriciteit aan het lokale stroomnetwerk. Het zou zelfs de grootste virtuele elektriciteitscentrale ter wereld worden.
Behalve elektrische auto's maakt Tesla ook energieproducten zoals zonnepanelen. Om daarmee overtollig gegenereerde stroom op te slaan, verkoopt het ook een thuisaccu, de Tesla Powerwall. Op plaatsen waar veel Powerwalls geïnstalleerd zijn, kunnen klanten stroom aan het netwerk leveren.
Zo'n zogenaamde virtuele stroomcentrale levert stroom aan het lokale net wanneer de vraag hoog is. Op die manier kunnen vraag en aanbod beter in evenwicht worden gebracht, waardoor de kostprijs van elektriciteit daalt. Eigenaars van een accu krijgen een vergoeding wanneer zij elektriciteit leveren aan het grid.
Ook in Californië en Texas
Het is niet de eerste plaats waar Tesla een virtuele stroomcentrale heeft opgestart. Ook in Californië en Texas experimenteert het bedrijf daarmee. Maar doordat er in Puerto Rico een groot aantal klanten - zo'n 75.000 - met een thuisaccu zijn, wordt dit volgens Tesla de grootste virtuele stroomcentrale ter wereld.
In totaal zou die in theorie een vermogen van zo’n 300 megawatt (MW) kunnen leveren. Eén MW is genoeg om zo'n duizend huishoudens van stroom te voorzien. Mogelijk wordt die 300 MW niet meteen gehaald, omdat niet iedere klant met een Tesla-thuisaccu meedoet. Toch kan de virtuele centrale een grote rol spelen bij de stabilisatie van het Puerto Ricaanse grid, dat niet altijd even stabiel is.
In Puerto Rico, 75k Powerwall owners can now get paid to support the grid in what could become the largest virtual power plant ever 🇵🇷🔋 pic.twitter.com/cBm9d6lzLc
— Tesla Energy (@teslaenergy) November 2, 2023
Klanten verdienen geld
In Californië, waar sinds 2021 wordt geëxperimenteerd met een virtuele stroomcentrale, is de dienst al behoorlijk succesvol gebleken. Klanten met een Powerwall verdienden daar na een half jaar al zo’n 500 dollar. Zij krijgen er 2 dollar per kilowattuur (kWh). Dat gebeurt vooral tijdens periodes wanneer de vraag zeer hoog is.